Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
State of the Union: “Blijf te allen tijde jezelf. Blijf te allen tijde van jezelf."

State of the Union: “Blijf te allen tijde jezelf. Blijf te allen tijde van jezelf."Kunst & Cultuur

Gisteren opende het Theaterfestival in deSingel. Daarmee werd het nieuwe podiumseizoen afgetrapt. Dat gebeurt traditioneel met twee speeches: een State of the Union en een State of the Youth. Filip Tielens: "Choreograaf Jan Martens pleitte in zijn speech om je niet over te geven aan regisseurs of choreografen, maar zelf grenzen op te zoeken."
© Tina Herbots

Choreograaf Jan Martens schreef dit jaar de State of the Union.

Na een hard coronajaar en een zomer met veel beperkingen voelde de start van het Theaterfestival een beetje als de grote rentree. Het moment waarop iedereen elkaar nog eens terugziet. Met de belangrijkste voorstellingen van het afgelopen seizoen in de zaal.

Tielens: “Corona heeft het theater niet klein gekregen. Maar festivaldirecteur Kathleen Treier stipte in haar openingsspeech toch aan dat we waakzaam moeten blijven. Een nieuwe sluiting zou werkelijk nefast zijn voor heel wat theatermakers, gezelschappen en cultuurhuizen.”

Kathleen Treier is trouwens aan haar laatste editie als festivaldirecteur toe. Volgend seizoen wordt ze artistiek leider van Toneelhuis.

In zijn State of the Union blikte Jan Martens terug op zijn jonge jaren als choreograaf.

Als schuchtere homoseksuele tiener uit Beveren beleefde Martens een aha-erlebnis bij een voorstelling van Jan Fabre waarin seksualiteit en overgave hoogtij vierden. Het was zijn eerste kennismaking met een andere wereld. Een wereld waarin hij zichzelf herkende. En tegelijk het moment waarop hij wist dat hij ook choreograaf wilde worden.

Beluister hier de State of the Union van choreograaf Jan Martens:

State of the Union Jan Martens
© Tina Herbots
Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms

Tielens: “Daarna vertelde Martens hoe hij vandaag op een heel andere manier kijkt naar de ‘gedwongen overgave’ die Fabre en met hem veel andere theatermakers vragen van hun performers. Aan dansers, acteurs, performers en kunststudenten zei hij: ‘Geef je niet over. Blijf te allen tijde jezelf. Blijf te allen tijde ‘van’ jezelf. Geef je niet over aan regisseurs of choreografen, maar zoek zelf je grenzen op.’”

Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms spraken in hun State of the Youth over overprikkeldheid, de grote druk op schouders van jonge theatermakers en de burn-outs in de samenleving.

Beluister hier de State of the Union van Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms:

State of the Youth Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms

In hun speech pleitten ze voor een doorgedreven zoektocht naar vormvernieuwing in het theater, meer creatietijd, minder hapsnap content en volop inzetten op de live-ervaring. Want dat is waar het theater het verschil maakt met andere media en disciplines.

Beluister hier het verslag van Filip Tielens:

Filip Tielens over de openingsavond van Theaterfestival

Lees hier de volledige State of the Union

Lees hier de volledige State of the Youth

Het Theaterfestival loopt nog tot 12 september in Antwerpen.

© Tina herbots
Het Theaterfestival startte feestelijk.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.