Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
State of the Union op het Theaterfestival

State of the Union op het TheaterfestivalKunst & Cultuur

In Brussel is het Theaterfestival van start gegaan en voor de grote openingstoespraak op het Theaterfestival, de State of the Union, werd voor het eerst een Franstalige theaterpersoonlijkheid gevraagd: Fabrice Murgia, sinds één jaar directeur van het Théâtre National.
Fabrice Murgia (c) Jean-François Ravagnan

Fabrice Murgia (c) Jean-François Ravagnan

Het Theaterfestival strijkt de komende tien dagen neer in Brussel. Om het festival meer in te bedden in de hoofdstad, vroeg directeur Kathleen Treier aan Fabrice Murgia om als eerste Franstalige ooit de openingstoespraak te houden.

Murgia pleitte voor meer internationale samenwerkingen en uitwisselingen van artiesten. Zijn toespraak was eerder braaf dan baanbrekend.

Zo’n befaamde State of the Union als die van Wouter Hillaert vorig jaar werd het niet. Murgia, die de helft van zijn speech fonetisch in het Nederlands leerde, bleef te veel op de oppervlakte. Zijn uitgangspunt was de enorme kloof tussen het Vlaamse en Franstalige theater in ons land. ‘Laat ons toegeven dat we heel weinig over elkaar weten’, gaf hij toe.

Concrete oplossingen reikte de kersverse Théâtre National-directeur niet aan. Het bleef bij algemeenheden à la ‘theaters moeten meer risico’s durven nemen en artiesten moeten creaties bedenken voor een publiek zonder grenzen. Taal mag daarbij niet langer een issue zijn.’ In zijn eigen stukken is boventiteling en meertaligheid een evidentie, dat klopt.

Maar Murgia ziet het overschrijden van artistieke en territoriale grenzen veel breder dan alleen in Brussel. ‘Terwijl ik mogelijkheden te over heb om mijn voorstelling in Senegal te spelen, ervaart mijn team de grootste moeite om mijn Senegalese acteurs voor onze tour naar België te brengen. Grenzen zijn helaas niet voor iedereen hetzelfde.’

De andere sprekers op de opening brachten spannendere speeches. Michiel Vandevelde lanceerde een handvest om kunstenaars ertoe te verbinden geen onderbetaald werk meer aan te nemen. Anne Breure legde uit waarom zij het Veem Theater in Amsterdam slechts honderd dagen per jaar opent, om uitpersing van artiesten te vermijden nu de budgetten stagneren. En Tiago Rodrigues’ boodschap tot slot sloot nog het meest aan bij de wake-up call van Hillaert vorig jaar: ‘Theaterhuizen moeten militant, radicaal en veerkrachtig worden. Want theatermakers en toeschouwers zijn dat al lange tijd.’

Lees alle speeches op theaterfestival.be

Beluister hier het gesprek van Filip Tielens met Katelijne Boon in Espresso:

Filip Tielens over de State of the Union

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.