Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Stef Lernous regisseert Ubu Rex bij Berliner Ensemble

Stef Lernous regisseert Ubu Rex bij Berliner EnsembleKunst & Cultuur

Vanavond gaat in Berlijn het theaterstuk Ubu Rex van regisseur Stef Lernous in première. Het beroemde Berliner Ensemble brengt, samen met Abattoir Fermé, een hedendaagse bewerking van het satirische toneelstuk ‘Ubu Roi’ van Alfred Jarry. Greet Samyn belde Stef Lernous uit z’n bed.
Afbeelding van Ma en Pa Ubu© JR Berliner Ensemble door Stefanie Reinsperger, Tilo Nest

Ma en Pa Ubu

Stef Lernous is geen onbekende in Duitsland. In 2016 regisseerde hij er zijn opera Lulu in het Oberhausen Theater. “Mijn regie is toen heel goed onthaald", zegt Lernous. "Sindsdien houden Duitse dramaturgen en intendanten mij in het oog. En blijkbaar dus ook iemand van het Berliner Ensemble! Zij vroegen me of ik samen met hen iets wou maken.” En natuurlijk zei Lernous geen nee op de vraag van het gerenommeerde Berlijnse ensemble, ooit nog opgericht door Bertold Brecht himself.

Ik vond Ubu Roi altijd fantastisch om te lezen. Maar niet om te ensceneren. De voorstelling is ontstaan vanuit centrale thema's in Jarry's werk.
Stef Lernous

Satirische voorstelling

Stef Lernous liet zich inspireren door Ubu Roi, het schandaalstuk van de Franse toneelschrijver Alfred Jarry uit 1896. Ubu Roi vertelt het verhaal van de grofgebekte koning Ubu die de troon in Polen inpikt en daar aan schaamteloze zelfverrijking doet.

Maar Lernous heeft er wel een heel eigen voorstelling van gemaakt. Wat er veranderd is? “Mijn stuk is natuurlijk grappiger en beter dan het origineel”, lacht Lernous. “Nee, even serieus. We hebben een aantal thema’s en motieven uit het stuk van Jarry genomen. Maar het resultaat is breder: een politieke voorstelling met referenties naar bijvoorbeeld Shakespeare. En er zijn liedjes bijgekomen!”

Meer info: berliner-ensemble.de

Stef Lernous over Ubu Rex

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.