Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Stefano Di Battista - Morricone Stories

Stefano Di Battista - Morricone StoriesBlijf verwonderd!, CD

Stefano Di Battista - Morricone Stories

Stefano Di Battista - Morricone Stories

Wie?

Stefano Di Battista (sopraan-/altsaxofoon), Fred Nardin (piano), Daniele Sorrentino (contrabas), André Ceccarelli (drums)

Wat?

Het verlangen naar Italië is groter dan ooit. Vroeger ging ik mee met mijn ouders. Met auto en plooicaravan van Willebroek naar Toscane. In de late namiddag arriveerden we in het Zwitserse Martigny en kon het echte werk beginnen: over de Col du Grand-Saint-Bernard. De Peugeot break -zonder airco- had er zijn werk mee. Met een gemiddelde snelheid van 20 km/uur en flink wat pauzes om de radiator bij te vullen kwam dan eindelijk de top in zicht en lag Italië aan onze voeten. Nu onderneem ik deze tocht met mijn gezin. Iets luxueuzer in een auto voorzien van airco maar met eenzelfde snelle afdaling richting de eerste AGIP-benzinepomp. Niet om bij te tanken maar wel voor die eerste espresso: een laagje crema, hazelnootkleurig, krachtig en fluweelzacht. Het verlangen ingelost en een gelukzalig gevoel. Dit is hetgeen dat Stefano Di Battista op zijn nieuwe plaat Morricone Stories opnieuw losmaakt. Italië op zijn best. Op dit album speelt het kwartet het filmrepertoire van Ennio Morricone (1928-2020). Klassiekers zoals Deborah's Theme (Once Upon a Time in America), Gabriel’s Oboe (The mission) en The Good, the Bad and the Ugly krijgen een gracieuze, pure en gebalde invulling. Het is een ingetogen werkstuk met tal van elegische passages waarin de melodie primeert. Stefano Di Battista kiest resoluut voor Italiaanse lyriek, wat een beetje ingaat tegen zijn vertrouwde bebop idioom. Het samenspel is ronduit indrukwekkend en Di Battista's soli blijven kort, hij neemt zo Morricone's onvergetelijk filmmuziek echt in zich op.

Waarom?

Stefano Di Battista staat al jaren garant voor smaakvolle, verfijnde, energieke jazz maar op Morricone Stories legt hij de nadruk op eenvoud met een melancholische ondertoon. Muziek die het niet moet hebben van overdreven virtuositeit maar blinkt van ingetogen passie en prachtige details. Naar dit album kan je blijven luisteren. Laat de vakantie maar beginnen.

Joris Preckler 

Praktisch?

Uitvoerder: Stefano Di Battista

Titel: Morricone Stories

Label: Warner Music