Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Stelios Petrakis Quartet - Spondi

Stelios Petrakis Quartet - SpondiBlijf verwonderd!, CD

Muziek uit Kreta en het mediterrane gebied, door het kwartet van lyra-speler Stelios Petrakis. Kretenzische muziek heeft vele invloeden van Griekse, Turkse (Ottomaanse) en Bulgaarse muziek. Het kwartet van instrumentenbouwer Stelios Petrakis is de voornaamste ambassadeur van het eiland.

Stelios Petrakis Quartet 'Spondi'

Wie?

De Kretenzische instrumentenbouwer Stelios Petrakis die lyra en laouto speelt, in kwartet met zanger en laouto-speler Dimitris Sideris, mandolinespeler Michalis Kontaxakis, en danser Nikos Lambesis. Er zijn ook gastrollen voor zanger Vasilis Stavrakakis, doedelzakspeler Charalambas Paraskakis, en percussionist Bijan Chemirani en Galiciër Efrén Lopez is producer van de cd.

Wat?

Het atelier van Stelios Petrakis in Heraklion is al decennia een ontmoetingsplaats en laboratorium waar nagedacht over de interpretatie van traditionele muziek(en). Daaruit is dit kwartet gegroeid, dat in het buitenland gaat onder de naam 'the Cretan Quartet'. De groep speelt traditonele ritmes, en schrijft ook nieuw materiaal, gebaseerd meestal op de geschiedenis van het eiland.

Waarom?

Een kwartet dat ambassadeur is van de Kretenzische muziek, met de lyra als opvallende centrale stem. Een instrumentenbouwer die tegelijkertijd helemaal doordrongen is van de traditionele muziek uit Kreta, en tegelijkertijd zoekt naar een beter instrument en nieuwe mogelijkheden voor die Kretenzische lyra. De groep illustreert de verschillende muzikale invloeden van Kreta, dat altijd een ontmoetingsplaats was tussen Oost en West.

(Marc Vandemoortele)

Practisch?

Uitvoerder: Stelios Petrakis Quartet

Titel: Spondi

Label: Molpè Music

Referentie: SP003

Stelios Petrakis