Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Stersopraan Edita Gruberová overleden

Stersopraan Edita Gruberová overledenKlassieke muziek

Maandag is in Zurich de Slowaakse sopraan Edita Gruberová overleden. Ze was 74. Gruberová had een opmerkelijke stemomvang met een grote helderheid. Met haar coloratuurzang vertolkte ze veel Mozart- en belcantorollen.
Edita Gruberová© Maxppp / Uli Deck/dpa/picture-alliance

Edita Gruberová

Haar vader had Duitse roots, haar moeder was Hongaarse. Gruberová woonde later in Oostenrijk en Zwitserland: “Mijn vaderland is waar ik me op dat moment bevind,” zei ze eens.

Gruberová debuteerde in 1968 in Bratislava als Rosina in Il barbiere di Siviglia. Maar al snel stond ze op de planken van Wenen. Ze besloot vanuit het communistische Tsjecho-Slowakije naar het Westen te emigreren.

In 1970 brak ze door als de Königin der Nacht in Die Zauberflöte van Mozart. Ze trok naar de grote operahuizen in de Verenigde Staten en zong op de grote operafestivals als Salzburg, Glyndebourne en Holland Festival. Ze werkte samen met Herbert von Karajan en Luciano Pavarotti.

Gruberová zong tot op late leeftijd verder. Meer dan dertig jaar na haar debuut voegde ze Bellini’s Norma toe aan haar repertoire. Haar laatste optreden was in 2019. Haar afscheidsconcert werd gecanceld omwille van de coronacrisis.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.