Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Streuvels aflevering 1

Streuvels aflevering 1Blijf verwonderd!

Wie was Stijn Streuvels als schrijver? Hoe zag zijn eeuw eruit en hoe zag hij er zelf uit voor zijn kleinkind Leentje Vandemeulebroecke en voor haar man Ludo Simons, die hem één keer ontmoette. Jeroen Cornilly van het Letterenhuis illustreert de indrukken met foto's die in het archief zijn bewaard.

Stijn Streuvels door Modest Huys

Podcast Streuvels 1 - 3 okt 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Karel Platteau vertelt waar Streuvels vandaan kwam en hoe deze kleermakerszoon eerst bakker en dan schrijver werd. Op zijn schrijverskamertje in de bakkerij in Avelgem schreef Streuvels zijn eerste verhalen en roman.

In de omgang kon Streuvels wat nors en terughoudend overkomen. Voor een radio- of televisie-interview gaf hij niet thuis. Ook publieke eerbetuigingen zou Streuvels tot op late leeftijd niet of eerder laconiek in ontvangst nemen. Zijn begrafenis bracht evenwel een massa mensen op de been.

Acteur Bruno Vanden Broecke leest Streuvels. Verder zijn in deze aflevering ook kenner Toon Breës en auteurs Monika Van Paemel en Patrick Lateur te horen. 

Streuvels

Een radiodocumentaire van Gudrun De Geyter in samenwerking met het Letterenhuis.

Frank Lateur (1871-1969) was een kleermakerszoon die als bakker schrijver werd en zich het Lijsternest liet bouwen in Ingooigem. Als Stijn Streuvels liet hij een gigantisch oeuvre na met uitschieters als 'De Vlaschaard' en 'Het leven en de dood in den ast'.

Op 3 oktober 2021 is het precies 150 jaar geleden dat Streuvels geboren werd. We herbeleven zijn eeuw en het oeuvre dat verdient om opnieuw gelezen te worden.

Met Streuvels’ kleindochter Leentje Vandemeulebroecke, alias Jo Gisekin. Met kenners Karel Platteau, Tom Sintobin, Ludo Simons, Toon Breës en Jeroen Cornilly. Met schrijvers Koen Peeters, Anne Provoost, Monika Van Paemel, Patrick Lateur en Paul Demets. Met de stem van acteur Bruno Vanden Broecke. Met fotografe Bieke Depoorter, architect Philippe Viérin, stedenbouwkundige Bruno Notteboom en met dorpsgenoten Gerard Eggermont, Kris Supply, Ivan Delezie, Bart Dhaluin, Jan Decock, en met de archiefstem van Streuvels zelf.

Op 3, 10 en 17 oktober van 18 tot 20u, en achteraf als podcast via klara.be of de Klara-app

Presentatie: Gudrun De Geyter

Contact: streuvels@klara.be