Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
STUFF. - T​(​h​)​reats

STUFF. - T​(​h​)​reatsBlijf verwonderd!, CD

Guy Vandenbranden.

Guy Vandenbranden.

Wie?

STUFF. is een Belgische superband. Live een sensatie maar ook een monsterlijke machine van vijf muzikanten die elkaar voortdurend uitdagen, dwingen risico's te nemen en steevast het ongekende opzoeken. Dat hebben ze gemeen met Miles Davis. Davis duwde zijn musici de arena in en liet hen reageren op het onverwachte en onvoorspelbare. The Prince of Darkness haalde hen uit hun comfortzone en liet hen vrij zijn. Het ging er hevig aan toe -het uitdelen van uppercuts en jabs waren schering en inslag-, maar de muziek klonk bevrijdend en droeg iets profetisch in zich. En precies ook dat gevoel primeert bij STUFF. STUFF. zijn: Lander Gyselinck (drums), Andrew Claes (ewi/sax), Joris Caluwaerts (keyboards), Dries Laheye (bass) & Mixmonster Menno (turntables)

Wat?

Broeierige activiteit in onze streken deze dagen. En meer nog: het levert fantastische platen op. Het nieuwe album T​(​h​)​reats van STUFF. is er zo eentje. Op de cover van hun derde full album zien we een schilderij van de Belgische kunstenaar Guy Vandenbranden. Een continue stroom of minimalistisch spel van lijnen en kleurvlakken, met een haast hypnotiserend effect word je in het werk gezogen. Ook de muziek van STUFF. werkt zo. Het vijftal zorgt voor ongelofelijk boeiende momenten. Maar doet ook mooie dingen met samples en elektronica. STUFF. schrijft toegankelijke songs en overgiet sommige nummers met mysterie. Ze laten zich graag inspireren door David Lynch-achtige atmosferen vol bevreemdende soundscapes. In combinatie met heerlijke grooves en een glasheldere sound leidt dit tot verwondering. Machtig is ook de totale onbevangenheid waarmee deze jongens muziek te lijf gaan. Ze ontketenen een vlammend, eigentijds pleidooi voor jazz maar T​(​h​)​reats is vooral ook een uiterst coherent statement. Je ontmoet op deze plaat vijf geestverwanten die gulzig uit zijn op avontuur.

Waarom? 

Een zoektocht naar perfectie die uitmondt in een uitzonderlijke puurheid: intens, subliem en monsterlijk tegelijk. Zij laten zich niet verleiden tot louter stoerdoenerij maar kiezen voor het onvoorspelbare wat resulteert in een heel krachtige plaat.

Praktisch?

Uitvoerder: STUFF.

Titel: T​(​h​)​reats

Label: sdban records

Joris Preckler