Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Stunden, Tage, Ewigkeiten - Benjamin Appl - James Baillieu

Stunden, Tage, Ewigkeiten - Benjamin Appl - James BaillieuKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Benjamin Appl, bariton; James Baillieu, piano. Champs Hill Records CHRCD112
Hoes van de cd Stunden, Tage, Ewigkeiten van de jonge bariton Benjamin Appl

Stunden, Tage, Ewigkeiten van de jonge bariton Benjamin Appl

Programma: Heine-Lieder

Hij is nog jong, de Duitse bariton Benjamin Appl, en toch is zijn palmares al indrukwekkend. Hij zong al in grote concertzalen (waaronder deSingel in Antwerpen) en in bekende operahuizen, en hij werd in liederen van Schubert begeleid door enkele van de meest voortreffelijke begeleiders van het ogenblik, Graham Johnson en Malcolm Martineau. Daarnaast nam de BBC hem op in het New Generation Artist-project, en de Londense Wigmore Hall benoemde hem vorig jaar tot Emerging Artist.

Voor zijn debuut bij het Britse Champs Hill Records stelde Benjamin Appl een intelligent en origineel programma samen met liederen op teksten van Heinrich Heine. En zo vind je hier naast beroemde werken zoals Dichterliebe op.48 van Robert Schumann, en vier liederen uit Schuberts Schwanengesang ook minder bekende maar zeker niet minder aantrekkelijke liederen van Anton Rubinstein, Edvard Grieg en Fanny en Felix Mendelssohn.

Gevoelig begeleid door de Zuid-Afrikaanse pianist James Baillieu zingt Benjamin Appl deze liederen met een mooi inlevingsvermogen en een voorbeeldig tekstbegrip. Elke lettergreep, elk woord is perfect verstaanbaar en krijgt het juiste dramatische gewicht. Appl studeerde duidelijk niet voor niets bij Dietrich Fischer-Dieskau. Al komt zijn fraaie, slanke, lichte en beweeglijke bariton eerder in de buurt van die van Christian Gerhaher.

Een ontdekking, deze mooie lied-cd!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel