Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Suite: April 2020 - Brad Mehldau

Suite: April 2020 - Brad Mehldau Kunst & Cultuur, CD

CD, Suite: April 2020 - Brad Mehldau

CD, Suite: April 2020 - Brad Mehldau

Wie?

De Amerikaanse jazzpianist Brad Mehldau -ondertussen 50- werkt en woont afwisselend in Amsterdam en New York. Mehldau, een van de meest opvallende pianisten van rond de eeuwwende, is allang geen onbesproken figuur meer in jazzmiddens maar blijft nog steeds verbazen. Fantastisch zijn zijn Art Of The Trio platen. Van het rechttoe rechtaan swingen tot het flirten met of het ontmantelen van popsongs, Mehldau weet het altijd op een subtiele manier te integreren in zijn muziek.

Wat?

'Suite: April 2020' is de nieuwe plaat van Mehldau en vormt opnieuw een hoogtepunt in zijn carrière. Ze sluit mooi aan bij zijn solo opnames Elegiac circle (1999) enerzijds, waarin Brad Mehldau het midden vindt tussen Lennie Tristano en Johann Sebastian Bach, en het Tokyo concert uit 2004 anderzijds. In dit laatste solorecital speelde hij langere stukken, vooral standards en popsongs. 'Suite: April 2020' is een combinatie van beide albums waarin Meldau nu eigen miniatuurtjes in de stijl van een -klassieke- suite mooi laat uitmonden in bv. een prachtige versie van Neil Youngs Don't Let It Bring You Down. Het integere Look for the Silver Lining legt het geheel rustig neer maar met een open end, hij reikt ons een horizon aan. 

Dit album -zoals de titel reeds laat vermoeden- werd opgenomen in volledige lockdown in een Amsterdamse studio en is verkrijgbaar op vinyl en cd. Op de hoes schrijft Mehldau over hoe hij deze periode beleefde en licht hij het repertoire toe. Daarnaast kan je een exclusieve vinylversie kopen waarvan de opbrengst integraal gaat naar het Foundation of America’s COVID-19 Musician’s Emergency Fund.

Waarom?

12 nieuwe composities illustreren Mehldau's dagelijkse ritme en gewoontes. Maar er is meer: Brad Mehldau laat inzien dat het creëren en leven in isolement een les in bescheidenheid is en blijft. Aan zijn piano brengt hij ons tot inkeer, maakt ons bewust dat een ander tijdsbesef een -noodzakelijk- alternatief kan zijn. Deze plaat gaat om eenvoud, stilte en schoonheid. Er gaat een warme gloed en intensiteit van uit. Gedurende 40 minuten wandel je doorheen een landschap, soms is het ook een labyrint. Mehldau improviseert en neemt de luisteraar mee in het spanningsveld tussen de polen verwondering en dissonantie. Dit maakt deze nieuwe plaat net zo boeiend en interessant.

Praktisch?

Uitvoerder: Brad Mehldau

Titel: Suite: April 2020

Label: Nonesuch ‎

Referentienummer: Vinyl 75597919455

Joris Preckler 

Joris Preckler over de cd 'Suite: April 2020' van Brad Mehldau
Brad Mehldau
Brad Mehldau