Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Supernova': sobere film over dementie

'Supernova': sobere film over dementieKunst & Cultuur

"Films over een zwaar onderwerp gaan vaak heel uitdrukkelijk op zoek naar de grote emoties en de tranen. Maar met 'Supernova' is dat helemaal anders, het is een zeer sobere, eenvoudige film," zegt Lieven Trio. "En hij is heel geslaagd."
© rr

Colin Firth en Stanley Tucci in 'Supernova'

Supernova begint als een romantisch drama over twee zestigers, Sam en Tusker (Colin Firth en Stanley Tucci), die al twintig jaar een koppel vormen. De ene is pianist, de andere schrijver. Met hun camper gaan ze op roadtrip door het Lake District, in het noorden van Engeland. Daar is het gezellig: de landschappen zijn prachtig, de sfeer is goed, af en toe zitten ze wat te bekvechten over de gps maar het is duidelijk dat ze heel erg van elkaar houden. "Toch voel je al snel dat er iets grondig mis is," zegt onze filmman Lieven Trio. "Tusker vergeet soms dingen, loopt op een avond ook verloren. Kortom, hij lijdt aan jongdementie."

Na The Father is dit al de tweede film over dementie die deze zomer in de zalen komt. Trio wijst op het verschil tussen beide films: "The Father probeerde de ervaring van dementie tastbaar te maken. In Supernova gaat het meer over de collateral damage: welke impact heeft de ziekte op de mensen rond de persoon met dementie, met name op zijn geliefde? En wat betekent het in die situatie om lief te hebben?"

Supernova wordt gedragen door de twee hoofdacteurs, Firth en Tucci. "Ze zijn geweldig. Het zijn twee heel bekende koppen en toch slagen ze erin om vanaf het eerste moment op het scherm te staan als een doodgewoon koppel, met een heel evidente intimiteit. Je gelóóft echt dat deze twee mannen al een hele weg samen hebben afgelegd. En de regisseur, Harry MacQueen, zelf ook acteur, weet ook heel goed op welk moment en hoe lang hij de camera op welke acteur moet richten. Zeer geslaagd."

Lieven Trio over de film 'Supernova'