Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Sven 't Jolle - Wiels

Sven 't Jolle - WielsKunst & Cultuur

In het centrum voor hedendaagse kunst Wiels in Brussel loopt een solotentoonstelling van kunstenaar Sven ’t Jolle, ‘The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction’.
Werk van Sven 't Jolle, te zien in Wiels

Werk van Sven 't Jolle, te zien in Wiels

De titel geeft al iets prijs over het karakter van ’t Jolles werk, dat een scherpe kritiek op het kapitalisme paart aan humor en een rijk arsenaal aan beelden.

The Age of Entitlement’ kan je vertalen als het tijdperk van de verworven rechten. Volgens een Australische minister is dat tijdperk voorbij. Sven ’t Jolle woont tegenwoordig in Australië en wie daar op een betaalbare manier een tand wil laten trekken, doet dat best zelf. Een goed uitgebouwde gezondheidszorg zoals wij die hier in België kennen, bestaat ginds niet meer.

De sculptuur ‘Affordable Tooth Extraction’ lijkt op een cartoon die van het blad is losgekomen. We zien een deur die op een kier staat. Aan de achterkant staat een figuur die een tand met een touwtje heeft verbonden met de deurklink. Wie de deur dichttrekt, trekt meteen ook een tand. Een speels en grappig werk, dat tegelijkertijd een schrijnende realiteit toont.

Met wrange humor, beeldcontrasten (bijvoorbeeld een opblaasbaar kinderzwambadje met errond een hek met prikkeldraad), beeldassociaties en ironische titels legt Sven ’t Jolle in deze tentoonstelling een weefsel aan betekenissen bloot. De afbraak van de welvaartstaat, de overheid die vooral bezig is met het beschermen en redden van het grootkapitaal, vluchtelingen die, vaak na een levensgevaarlijke tocht, botsen op hekkens en als criminelen worden opgesloten: al deze thema’s komen bij ’t Jolle in één groot beeldend en betekenisvol verband te staan.

‘Sven ’t Jolle: The Age of Entitlement, or Affordable Tooth Extraction’ is tot 19 maart 2017 te zien in centrum voor hedendaagse kunst Wiels in Brussel.

Beluister hieronder het gesprek met Sven 't Jolle in Pompidou.

Sven Tjolle 1

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram