Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Swingin' Brussels

Swingin' BrusselsJazz

Sociologen voorspellen dat we na de coronacrisis de nieuwe roaring twenties ingaan. Maar hoe zagen die roerige jaren '20 er in ons land eigenlijk uit?

Affiche Théâtre de l'Alhambra in Brussel

Het haalde eerder deze maand alle kranten: na de coronacrisis krijgen we misschien wel een roaring twenties 2.0. Dat betekent uitbundige feesten, flapperjurken en vooral heel veel jazz. Precies zoals we het kennen uit hollywoodfilms als The Great Catsby. Maar de jaren ’20 waren niet alleen maar wild in de Verenigde Staten, ook in ons land werd er flink op los geswingd.

Matthias Heyman is postdoctoraal onderzoeker aan Universiteit Antwerpen en houdt zich onder andere bezig met de geschiedenis van de jazz in België. Volgens hem was er vooral in Brussel sprake van een roaring twenties. Populaire jazzbands uit de Verenigde Staten speelden in de Brusselse theaters en gegoede jongeren startten er hun eigen amateur-dansorkesten. Met andere woorden, het was feest in onze hoofdstad.

12-01-2021 Matthias Heyman

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.