Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Symfonieën van Beethoven voor... drie instrumenten

Symfonieën van Beethoven voor... drie instrumenten Klassieke muziek, CD

Cellist Yo-Yo Ma, zijn maatje-pianist Emanuel Ax en violist Leonidas Kavakos

Wie?

Beide Amerikanen op deze nieuwe Sony-cd, cellist Yo-Yo Ma en diens trouwe muzikale maatje pianist Emanuel Ax, hoeven we wellicht niet meer aan je voor te stellen. De Griekse violist Leonidas Kavakos, ook een druk bezet en veelgevraagd muzikant, maakt dit trio compleet. Samen namen ze al, ook voor Sony trouwens, de drie pianotrio's van Johannes Brahms op.

Wat?

De bewerking voor pianotrio van de tweede symfonie van Beethoven is gemaakt door Ferdinand Ries, een van de leerlingen van de componist. Ries is er uitstekend in geslaagd om aantrekkelijke kamermuziek te maken van dit in de eerste plaats symfonisch opgevatte werk. Het arrangement van de beroemde vijfde symfonie is, wat verrassend, van de hedendaagse Engelse componist Colin Matthews, die we toch vooral kennen als een... uitstekend orkestrator. Maar ook in de omgekeerde richting, van orkestbezetting naar kamermuziek dus, toont Matthews een grote originaliteit en vindingrijkheid.

Waarom?

Het is natuurlijk wel even wennen en aanpassen als je deze symfonieën (zeker de vijfde) niet door een orkest maar door een pianotrio hoort uitvoeren. Maar door de technisch verzorgde, gedreven en enthousiaste uitvoeringen vergeet je dat vrij snel. Want het goede humeur heerst op deze opname: drie vrienden die met hoorbaar plezier samen muziek maken, daar gaat het hier om. Het is altijd fijn om daarbij even te mogen aanschuiven.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Beethoven for Three

Uitvoerders: Yo-Yo Ma (cello) Emanuel Ax (cello) Leonidas Kavakos (viool)

Label: Sony classical

Catalogusnummer: 19439940142