Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Symfonieorkest Vlaanderen verwelkomt Kristiina Poska

Symfonieorkest Vlaanderen verwelkomt Kristiina PoskaKlassieke muziek

Na een zoektocht van anderhalf jaar heeft Symfonieorkest Vlaanderen de symbolische speld in de hooiberg gevonden! De Estse Kristiina Poska wordt vanaf seizoen 2019/2020 de nieuwe chef-dirigent en de muzikanten kunnen niet wachten om met haar in zee te gaan. Intendant Frederik Styns maakte het heuglijke nieuws bekend in Espresso.
© Wouter Maeckelberghe

Kristiina Poska

Frederik Styns over Kristiina Poska

Biografie

Dirigente Kristiina Poska (Türi) startte haar muzikale carrière in Tallinn waar ze koordirectie studeerde. Nadien trok ze naar Berlijn en studeerde er orkestdirectie aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ bij prof. Christina Ehwald.

Kristiina Poska beleefde in 2010 haar grote doorbraak met een indrukwekkende La Traviata van Verdi in de Komische Oper Berlin. Van 2012 tot 2016 was ze eerste kapelmeester van dit gerenommeerde gezelschap. Naast haar succesvolle operacarrière is Kristiina Poska een internationaal veelgevraagde concert-dirigente. Ze leidde onder andere het Tonhalle Orchester Zürich, Camerata Salzburg, de radio-orkesten van o.a. Keulen, Leipzig, Saarbrücken, Frankfurt am Main en Wenen, de Münchner Philharmoniker, de Kammerphilharmonie Bremen, het Orchestra della Svizzera Italiana, het Nationaal Orkest van Estland en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

In 2013 won Poska de felbegeerde dirigentenprijs van het Dirigentenforum van Deutsche Musikrat. ‘Weinigen hebben zo’n groot klankpalet als Kristiina Poska’, schreef de Duitse pers. Ze was tevens finaliste van de Donatella Flick Competition, alsook van de Malko Competition in 2012 waar ze zowel de derde prijs als de publieksprijs in de wacht sleepte.

Vanaf seizoen 2019-20 wordt Kristiina Poska naast nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen tevens Muziekdirecteur van het Theater Basel in Zwitserland.

Eerste concerten als chef-dirigent

Kristiina Poska staat voor de eerste keer als chef-dirigent voor Symfonieorkest Vlaanderen op donderdag 3 oktober 2019 in Concertgebouw Brugge. Dan opent ze concertseizoen 2019-20 met 2 klassiekers van Brahms (het Dubbelconcerto en zijn Tweede Symfonie). Hierna vinden concerten plaats in o.a. deSingel in Antwerpen (zondag 6 oktober 2019), Kursaal Oostende (zondag 13 oktober 2019), het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (maandag 14 oktober 2019) en Muziekcentrum De Bijloke in Gent (vrijdag 18 oktober 2019).

(bron: Symfonieorkest Vlaanderen)

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker

Samenstelling week: Ilya Lisser
Samenstelling weekend: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.