Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Te gast in de Klara-studio op 5 mei: Hubert Claessens

Te gast in de Klara-studio op 5 mei: Hubert ClaessensKlassieke muziek

Op zaterdag 5 mei is de Nederlandse basbariton Hubert (Huub) Claessens Huub) Claessens de gast van Lut Van der Eycken in de Klara-loge. Zij volgen samen de tweede dag van de halve finale tot en met de bekendmaking van de finalisten. Huub Claessens zal ook lid zijn van het Klarapanel tijdens de laatste finaleavond, op 12 mei.

Foto (c) Ariën Arts & Music Mgt (bvba)

Tijdens de pauze zal Lut Van der Eycken bovendien praten met jurylid Christoph Prégardien, een van de meest gewaardeerde lied- en oratoriumzangers van de voorbije decennia. 

Huub Claessens was zelf derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd Zang tijdens de allereerste sessie van deze wedstrijd in 1988, nu precies dertig jaar geleden. Hij zong in zijn carrière lied, barok (o.m. de grote passies), concerten en veel opera. Een van zijn favoriete operarollen is Nick Shadow in The Rake’s Progress van Stravinski. Die zong hij o.m. in Amsterdam en in Berlijn. Hij heeft heel wat operacreaties op de teller staan, waarbij hij vaak samenwerkte met Pierre Audi in de Nederlandse Opera. Daarnaast heeft hij ook een carrière als saxofonist. Kortom, Hubert Claessens is een veelzijdig artiest die het een uitdaging vindt om authentiek te zijn in elke muziekperiode en stijl, wat terugkomt in zijn brede repertoire van Schütz tot Penderecki en van Gershwin en Cole Porter.

Lut Van der Eycken praat met Huub Claessens over de prestaties van de halve finalisten en over de eisen die aan zangers vandaag worden gesteld. Die zijn hoog en de concurrentie is bikkelhard. Want naast vocale en technische kwaliteiten wordt er ook gelet op de communicatie en présence van de zangers en op de persoonlijkheid die ze uitstralen.

Tijdens de pauze voorafgaand aan de proclamatie vertelt impresario Pascale Montauban aan Lut Van der Eycken over haar ervaringen met de carrièrebegeleiding van jonge zangers.
Voor de halve finale kiest de jury één van de twee recitalprogramma’s die de halve finalisten hebben voorbereid. Ze mogen een pianobegeleider meebrengen, maar kunnen ook een beroep doen op een van de uitstekende pianisten van de wedstrijd. Dat zijn Daniel Blumenthal, Thomas Hoppe, So-Jin Kim, Joseph Middleton, Philippe Riga en David Zobel.

U kan kan alles rechtstreeks volgen via Klara, klara.be en de Klara-app.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be