Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Te gast op 15 mei in de Klara-studio: France Springuel

Te gast op 15 mei in de Klara-studio: France SpringuelKlassieke muziek

France Springuel weet wat het is om op een podium te zitten. Ze studeerde bij de legendarische André Navarra en is de eerste Belgische laureate van de wereldberoemde Tsjaikovskiwedstrijd in Moskou. De oudere broer van deze eerste Elisabethwedstrijd voor cello, zeg maar.
Foto van France Springuel en Jan Vermeulen

France Springuel en Jan Vermeulen. Foto (c) YouTube

Ze reisde de wereld rond als soliste, speelt veel kamermuziek en heeft een grote faam als cellodocente aan het Antwerpse muziekconservatorium. Haar favoriete celloconcerto’s zijn die van Schumann en Lutoslawski.

En op deze maandag 15 mei is ze te gast bij Lut Van der Eycken op Klara. Van 19.00 tot 20.00 u presenteert Lut Van der Eycken een samenvatting van de namiddagsessie, en vanaf 20.00 u volgt ze de avondsessie rechtstreeks. Tussendoor heeft Lut gesprekken met panelleden, musici en kandidaten.

Elke cellist diende twee recitalprogramma’s voor te leggen. De keuze van de internationale jury wordt pas een etmaal voor het optreden bekend gemaakt. Eén werk is een verplicht onderdeel deel voor iedereen: 'Chacun(e) sa chaconne’ van de Belgische componiste Annelies Van Parys. Vandaag gaat het in wereldpremière. De spitsvondige titel maakt ons alvast heel nieuwsgierig.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Alexandre Bughin uit Grez-Doiceau. Hij is de senior van het gezelschap. Hij volgt zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij speelt regelmatig mee met de orkesten van Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie, en is lid van het 2017 European Youth Orchestra. Ook als solist en kamermuzikant trad hij al regelmatig op. Vorige week was hij te gast in Espresso. Die bijdrage kan u onderaan dit artikel herbeluisteren.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Canvas volgt de halve finale (15 tot 20 mei) in Flagey live, zowel ’s middags (op Canvas) als ‘s avonds (op Canvas+ via het kanaal van Ketnet).

Canvas.be streamt de halve finale en de finale live, en brengt de hele wedstrijdmaand lang een heleboel extra reportages en muziekfragmenten. Ook vrtnu.be streamt alle uitzendingen en biedt ze een maand lang aan.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be