Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Te gast op 16 mei in de Klara-studio: Jaap Kruithof

Te gast op 16 mei in de Klara-studio: Jaap KruithofKlassieke muziek

Jaap Kruithof is een cellist die een heel grote faam heeft opgebouwd als docent, als leraar in het DKO en als lesgever op internationale cursussen. Hij doceert cello, kamermuziek en repertoirekennis en houdt de vinger aan de pols van wat er leeft bij jonge cellisten in spe.
Foto van Jaap Kruithof

Jaap Kruithof. Foto (c) rr

Tegelijk is hij een gewaardeerd kamermuzikant. In de muziekwereld zegt men dat cellisten gezellig, bescheiden en heel gevoelig zijn. Dat zou wel eens kunnen kloppen.

En op deze dinsdag 16 mei is hij te gast bij Lut Van der Eycken op Klara. Van 19.00 tot 20.00 u presenteert Lut Van der Eycken een samenvatting van de namiddagsessie, en vanaf 20.00 u volgt ze de avondsessie rechtstreeks. Tussendoor heeft Lut gesprekken met panelleden, musici en kandidaten.

Elke cellist diende twee recitalprogramma’s voor te leggen. De keuze van de internationale jury wordt pas een etmaal voor het optreden bekend gemaakt. Eén werk is een verplicht onderdeel deel voor iedereen: 'Chacun(e) sa chaconne’ van de Belgische componiste Annelies Van Parys. Gisteren ging het in wereldpremière.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Joachim Jamaer uit Hasselt. Hij kreeg zijn eerste cellolessen op vierjarige leeftijd. Momenteel zit hij in het tweede bachelor aan het Brusselse conservatorium. Hij werd op zijn tiende lid van het Hasseltse Symfonieorkest en was er verschillende jaren eerste cellist en solist. Zopas heeft hij met twee cellovrienden het trio Trecelli opgericht.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Canvas volgt de halve finale (tot 20 mei) in Flagey live, zowel ’s middags (op Canvas) als ‘s avonds (op Canvas+ via het kanaal van Ketnet).

Canvas.be streamt de halve finale en de finale live, en brengt de hele wedstrijdmaand lang een heleboel extra reportages en muziekfragmenten. Ook vrtnu.be streamt alle uitzendingen en biedt ze een maand lang aan.

De keuze van Joachim Jamaer

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be