Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Te gast op 17 mei in de Klara-studio: Justus Grimm

Te gast op 17 mei in de Klara-studio: Justus GrimmKlassieke muziek

Justus Grimm heeft reikhalzend uitgekeken naar deze eerste Koningin Elisabethwedstrijd. Als zoon van een cellist studeerde hij o.m. bij jurylid Frans Helmerson in Keulen. Hij was tot voor kort solocello van het Symfonieorkest van de Munt, maar koos ervoor om meer kamermuziek te spelen, o.m. met het Malibran kwartet.
Foto van Justus Grimm

Justus Grimm (c) http://www.malibranquartet.com

Hij geeft dolgraag les aan het Muziekconservatorium van Antwerpen. Daar bereidt hij jonge talenten voor op het professionele leven, niet alleen met celloles maar ook met het vak ‘orkestauditietraining’. Justus Grimm houdt bijzonder van de Rococovariaties van Tsjaikovski.

En op deze woensdag 17 mei is hij te gast bij Lut Van der Eycken op Klara. Van 19.00 tot 20.00 u presenteert Lut Van der Eycken een samenvatting van de namiddagsessie, en vanaf 20.00 u volgt ze de avondsessie rechtstreeks. Tussendoor heeft Lut gesprekken met panelleden, musici en kandidaten.

Elke cellist diende twee recitalprogramma’s voor te leggen. De keuze van de internationale jury wordt pas een etmaal voor het optreden bekend gemaakt. Eén werk is een verplicht onderdeel deel voor iedereen: 'Chacun(e) sa chaconne’ van de Belgische componiste Annelies Van Parys. Maandag ging het in wereldpremière.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Leonor Swyngedouw uit Luik. Zij trok als kind al naar de operaproducties waarin haar moeder zong en de de jazzconcerten waarop haar vader optrad. Ze studeerde eerst viool, maar hoorde uiteindelijk toch liever de warme diepe klank van de cello. Op haar 14e al werd ze toegelaten tot het speciale programma voor jonge talenten aan het Luikse Conservatorium, en op haar 18e gaf ze concerten met het Orchestre Philharmonique de Liège.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Canvas volgt de halve finale (15 tot 20 mei) in Flagey live, zowel ’s middags (op Canvas) als ‘s avonds (op Canvas+ via het kanaal van Ketnet).

Canvas.be streamt de halve finale en de finale live, en brengt de hele wedstrijdmaand lang een heleboel extra reportages en muziekfragmenten. Ook vrtnu.be streamt alle uitzendingen en biedt ze een maand lang aan.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be