Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Te gast op 9 mei in de Klara-studio: Piet Swerts

Te gast op 9 mei in de Klara-studio: Piet SwertsKlassieke muziek

76 pianisten van over heel de wereld konden zich kwalificeren voor de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd. Daaronder ook twee Belgen, maar Yannick Van de Velde en Florian Noack konden helaas niet doorstoten naar de halve finale.
Foto van Piet Swerts

Foto Piet Swerts (c) Annelies Anseeuw

Lut Van der Eycken volgt de prestaties van de 24 halve finalisten in Flagey op de voet, samen met specialisten! Vandaag is dat Piet Swerts, pianist en componist, doctor in de Kunsten, docent compositie en analyse Lemmensinstituut Leuven. Hij volgt de Elisabethwedstrijd al vanaf zijn tienerjaren, kreeg pianoles van twee laureaten van het concours (Robert Groslot en Alan Weiss). En Piet Swerts mocht reeds twee keer het verplicht werk schrijven voor de finale van de wedstrijd: 'Rotations' (pianoeditie 1987) en 'Zodiac' (viooleditie 1993). Het pianoconcerto in G van Ravel ligt hem na aan het hart, vooral het tweede deel vindt hij bovenaards mooi. Hij kreeg bovendien de kans om het concerto op de Pleyel van Ravel zelf en in het huis van de componist te kunnen uitvoeren. Subliem!

Frank Braley maakte een onuitwisbare indruk op Piet Swerts met zijn vertolking van het vierde pianoconcerto van Beethoven in de finale 1991. Wie evenaart dit jaar Braley's prestatie? 

Foto van Fabian Fiorini
Fabian Fiorini

Elke pianist kan zich in de halve finale twee keer verdedigen voor de jury, met een Mozart-concerto en in een recital. Eén werk is een verplicht onderdeel deel voor iedereen: 'Tears of Lights' van de Belgische pianist-componist Fabian Fiorini. Wat de titel betekent en hoe hij het werk opvatte, komt Fiorini zelf toelichten.

Foto van Wouter Valvekens
Wouter Valvekens

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016. Ze geven hun onbevangen mening op Klara . Vanavond is dat Wouter Valvekens. Hij is 19 jaar, studeert aan het Conservatorium van Antwerpen bij Polina Leschenko. Hij hoopt ooit zelf te kunnen deelnemen aan de Elisabethwedstrijd. De brede waaier aan stijlen die gepresenteerd worden, vindt hij uitermate boeiend.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be