Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tekeningen van 12-jarige Rubens uit Plantin-Moretus zijn nu Vlaams Topstuk

Tekeningen van 12-jarige Rubens uit Plantin-Moretus zijn nu Vlaams TopstukKunst & Cultuur

Op de nieuwe Topstukkenlijst van de Vlaamse overheid staan bijna 200 tekeningen uit het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. Hoogtepunt is een boek met ruim 40 schetsen van Peter Paul Rubens. Interessant detail: Rubens was maar 12 à 13 jaar toen hij de tekeningen maakte.

Kruisafneming, Rubens, Plantin-Moretus

Bij de losse tekeningen die nu op de Vlaamse Topstukkenlijst staan zijn er 2 van Jan Bruegel, 3 van Antoon van Dyck, 8 van Jordaens en 4 van Rubens. Maar ook minder bekende boeiende artiesten zijn op de lijst verschenen, onder meer Hendrick Van Balen, Jan Boeckhorst, Frans Francken en Antoine Sallaert.

Het opmerkelijke aan het schetsboek van Rubens is dat hij het maakte toen hij goed en wel 12 jaar telde. Het gaat om de vroegst bekende tekeningen van de grote kunstenaar. Hij baseerde zich op prenten van de "Dodendans" van Hans Holbein. Prenten kopiëren was in de 17de eeuw vaste prik in de opleiding van kunstenaars. In 2021 komt er een tentoonstelling met de tekeningen en het schetsboek in Plantin-Moretus.

De selectie tot Topstuk kwam er na onderzoek door het Rubenianum en de Koninklijke Bibliotheek van België. Daar hoort ook studie ter plekke in musea bij. Het Rubenianum krijgt er 15 Topstukken bij, onder meer tekeningen van intussen verdwenen decoraties in het kasteel van Fontainebleau. Die zijn rond 1630 gemaakt in opdracht van Rubens.

Andere nieuwe Topstukken horen tot de collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Rubenshuis, MAS en Museum Mayer van den Bergh. De stad Antwerpen is bijzonder trots dat er zoveel stukken uit de stad aan de lijst zijn toegevoegd. Werken die op de lijst staan, mogen nooit verkocht worden aan het buitenland. U kan alles bekijken op deze link.

Bron: VRT NWS 

Christus en de overspelige vrouw. Anthony van Dyck. Uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.