Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Telemann - Giovanni Antonini - Il Giardino Armonico

Telemann - Giovanni Antonini - Il Giardino ArmonicoKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Giovanni Antonini, blokfluit en chalumeau; Tindaro Capuano, chalumeau; Enrico Onofri, viool; Il Giardino Armonico. Label: Alpha 245.
Hoes van de nieuwe Telemann-cd met Giovanni Antonini

Giovanni Antonini in concerti van Telemann

Programma: Georg Philipp Telemann: Suite in a voor blokfluit, strijkers en b.c. – Concerto in C voor blokfluit, strijkers en b.c. – Sonate in F voor twee chalumeaus, viool en b.c. – Concerto di camera in g voor blokfluit, twee violen en b.c.

In de succesvolle beginjaren van het ensemble Il Giardino Armonico, d.w.z. in het midden van de jaren 1990, speelde Giovanni Antonini zelf nog geregeld op de blokfluit, vooral dan in concerto’s van Vivaldi. Later legde hij het instrument opzij om zich volledig op het dirigeren toe te leggen. Maar voor deze nieuwe Alpha-cd haalde hij de blokfluit weer boven én bespeelt hij nog een ander instrument: de chalumeau, de voorganger van de klarinet, zeg maar. Maar zelfs daarmee komt hij nog niet in de buurt van Georg Philipp Telemann die naast het klavier, de viool en de blokfluit, ook nog de hobo, de traverso, de chalumeau, de viola da gamba en zelfs de contrabas en de trombone bespeelde!

Het was een goed idee van Antonini en de zijnen om tussen de concerti voor blokfluit een sonate voor twee wat zachter klinkende chalumeaus te plaatsen. Telemann had, samen met talrijke andere componisten in het Duitsland van rond 1720, wel een zwak voor dit instrument, dat geregeld in zijn werken opdook, ook in verschillende van zijn cantates. Het bijzondere aan dit hybride werk hier is dat Telemann de typische opbouw van een sonate combineert met de meer briljante eigenschappen van een concerto.

Al meer dan 30 jaar laten Giovanni Antonini en zijn Il Giardino Armonico een frisse wind waaien door het wereldje van de oude muziek. En het mag gezegd: Antonini is nog altijd even briljant en virtuoos op de blokfluit. Zijn nog altijd met verve en pit spelende ensemble heeft in de loop van de jaren wel een minder agressieve, wat zachtere en elegantere samenklank verworven. Die past dan ook uitstekend bij de sonate voor twee chalumeaus, waarin Antonini het gezelschap krijgt van Tindaro Capuano. Verrukkelijk hoe beide muzikanten hier het volkse, bijna klezmer-achtige karakter van deze muziek naar voren brengen.

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel