Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Teletheater op Canvas: "Madame Bovary is tijdloos"

Teletheater op Canvas: "Madame Bovary is tijdloos"Kunst & Cultuur

Morgenavond gaat op Canvas de film Bovary in première. Oorspronkelijk een theaterstuk gebaseerd op het boek van Flaubert, maar na het zoveelste uitstel zocht KVS naar een andere manier om hun voorstelling tot bij het publiek te brengen. Jaco Van Dormael nam de regie van de film voor zich. “De bedoeling van Jaco was om niet te verstoppen in wat voor tijden we momenteel leven. Om te tonen wat wij verzinnen als we niet mogen optreden”, vertelt actrice Maaike Neuville.
© Canvas

Maaike Neuville speelt Madame Bovary. Koen De Sutter neemt de rol van haar echtgenoot voor zijn rekening.

‘Teletheater’ dus, zoals een verfilming van een theaterstuk wel eens genoemd wordt. “Het is geen captatie van een theaterstuk. Ik zou het eerder een filmische interpretatie noemen. Zonder te verliezen dat het wel een theaterstuk is, natuurlijk. Het was ook echt de bedoeling om er geen kostuumdrama van te maken, zoals Madame Bovary soms wel verfilmd wordt”, vertelt Maaike Neuville, die Emma Bovary vertolkt. Koen De Sutter neemt de rol van haar man op zich.

Op een podium staan is natuurlijk niet hetzelfde als acteren op een filmset. Michael De Cock beschreef de filmadaptatie als "niet echt theater, niet echt cinema, maar het heeft wel de ziel van beide vormen". Maaike Neuville: “Ik heb niet gespeeld zoals ik normaal voor televisie zou spelen. De tekst is ook helemaal hetzelfde gebleven. Maar, omdat Jaco Van Dormael soms shots koos waarvoor hij heel dichtbij moest komen, speel je ook wel anders dan op het podium. Je creëert daardoor een soort intimiteit, maar ook een zekere afstand.”

Madame Bovary gaat over een vrouw die gevangen zit in een beeld waar ze aan moet voldoen.
Maaike Neuville

In de film zie je niet alleen de acteurs, maar ook de lege theaterzaal en zelfs de regisseur op de achtergrond. “De bedoeling van Jaco was echt om niet te verstoppen in wat voor tijden we momenteel leven. Om te tonen wat wij verzinnen als we niet mogen optreden.”

Met cineast Jaco Van Dormael haalt KVS een grote naam binnen, Van Dormael produceerde eerder al onder andere Toto le héro, Le Huitième Jour en Mr. Nobody. “Er zit een soort melancholie in deze film die ik ook herken in zijn ander werk. Jaco heeft enorm goed de psychologie van de personages gevat en overgebracht. Tegelijk liet hij ons ook vrij om ons ding te doen.”

Madame Bovary is ondertussen 150 jaar oud, maar de tijdsperiode speelt niet zo’n grote rol in het verhaal. Het blijft even actueel. “Voor mij maakt het niet veel uit in welke tijdsperiode het verhaal zich afspeelt. De kern van het verhaal gaat over een vrouw die gevangen zit in een beeld waar ze aan moet voldoen. Ze wil daar absoluut uitbreken. Ik zie haar als een enorm gepassioneerde vrouw. Ze zoekt kost wat kost iets waar ze volledig in kan opgaan. In die zin is Emma Bovary tijdloos.”

Luister hier naar het gesprek met Maaike Neuville:

Maaike Neuville over Bovary

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.