Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Terpsichore - Le Concert des Nations - Jordi Savall

Terpsichore - Le Concert des Nations - Jordi SavallKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Le Concert des Nations o.l.v. Jordi Savall. AliaVox AVSA9929.
Hoes van de cd Terpsichore met Jordi Savall

Apthéose de la Danse baroque o.l.v. Jordi Savall

Programma: Jean-Féry Rebel: La Terpsichore - Les plaisirs champêtres; Georg Philipp Telemann: Ouverture in G La Bizarre - Ouverture in B uit Tafelmusik.

Wat een heerlijke cd, boordevol barokke dansmuziek. Verrassend, want met muziek van de minder bekende Franse componist Jean-Féry Rebel (1666-1747). Onder sprekende titels – La Terpsichore (muze van de dans); Les Plaisirs champêtres; … – bracht Rebel karakteristieke dansen (gavotte/musette/chaconne) samen, zoals in een suite. Een typisch Frans concept waarbij werd gestreefd naar contrast in tempo, ritme, maat en instrumentatie tussen de verschillende delen. Precies die afwisseling houdt het geheel ook vlot en fris.

Opmerkelijk is ook dat Jordi Savall Rebel combineert met Georg Philipp Telemann (1681-1767). Of eigenlijk niet, want Telemann was van vele markten thuis en toonde biezondere interesse in de Franse muziek. Op uitnodiging van enkele vooraanstaande Franse componisten ondernam hij zelfs een reis naar Parijs. Telemann wist de typische Franse danssfeer te vatten en te integreren in de Duitse muziektaal. Ook hier de typische Franse dansen, met tempowisselingen tussen de verschillende delen, her en der opgefleurd met tamboerijn en andere fijne percussie.

Wat een speelplezier, wat een verfijning in uitvoering. Alles is tot in de puntjes verzorgd – zonder dat daarbij wordt ingeboet aan spontaneïteit –, ook het mooie bijhorende boekje.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel