Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tetzlaff Quartett - Schubert - Haydn

Tetzlaff Quartett - Schubert - HaydnKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Tetzlaff Quartett. Label: Ondine ODE1293-2.
Hoes van de nieuwe cd van het Tetzlaff Quartett

De derde cd van het Tetzlaff Quartett

Programma: Franz Schubert: Strijkkwartet nr.15 in G D887 - Joseph Haydn: Strijkkwartet in g op.20 nr.3.

In 1994 richtte de Duitse violist Christian Tetzlaff een strijkkwartet op met zijn eigen naam, terwijl hij zijn carrière als concertviolist gewoon voortzette, en dat is toch eerder zeldzaam (denk ook maar aan het Zehetmair Quartet). Nu, het kwartet komt maar enkele weken per jaar samen om zich dan op een nieuw programma toe te leggen, en het presenteert met deze nieuwe Ondine-uitgave nog maar zijn derde cd. Eerder waren er al (bekroonde) opnames die eerder ongewone combinaties boden van Schönberg/Sibelius en Berg/Mendelssohn.


Met zijn 15e en laatste strijkkwartet opende Schubert in 1826 nieuwe horizonten voor het genre van de kamermuziek. Hij had het strijkkwartet op.130 van Beethoven gehoord, dat met de Grosse Fuge, en die ervaring had hem erg door elkaar geschud, maar ook wel geprikkeld. En ook zijn volgende en laatste kwartet, waarvan hij de première helaas niet zou meemaken, werd even omvangrijk en groots, en het klonk even revolutionair. Het is een werk met symfonische dimensies (een uitvoering duurt ongeveer 50 minuten!), met ontelbare technische moeilijkheden.


Het Tetzlaff Quartett brengt een ongemeen spannende en contrastrijke vertolking van dit kwartet. Het zuinige gebruik van het vibrato – het ensemble lijkt voortdurend op zoek naar nieuwe klankkleuren - benadrukt nog het donkere (Andante), onrustige karakter van hun interpretatie. Voor sommige luisteraars is het misschien allemaal al te heftig. Voor een meer vloeiend samenspel en een groter naturel grijpen zij beter terug naar de opnames van het Alban Berg Quartet of het Hagen Quartet.


Het was een goed idee om dit machtige stuk te koppelen aan een strijkkwartet van de componist die het genre zowat uitvond: het Strijkkwartet in g op.20 nr.3 van Joseph Haydn. Al experimenteerde Haydn in dit kwartet er ook wel op los, zoals met het inbouwen van dramatische pauzes in het slotdeel. Maar ook hier loodsen de leden van het Tetzlaff Quartett de luisteraar met grote toewijding en precisie feilloos doorheen, waarbij, zo moet je vaststellen, toch ook hier een heldere opbouw en een geladen sfeer voorrang lijken te krijgen op Weense charme.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel