Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Theater Thuis: Leviathan met LOD muziektheater

Theater Thuis: Leviathan met LOD muziektheater Blijf verwonderd!

LOD muziektheater vierde in 2020 zijn 30ste verjaardag. Door corona is het veruit het woeligste jaar van hun geschiedenis maar iedereen zal het geweten hebben. Op zondag 13 september veranderde onze Studio Toots sinds lang weer in een luisterspelstudio. Theater Thuis bracht het aangrijpende luisterspel ‘Leviathan’ met Josse De Pauw, Kris Defoort en geluidskunstenaar Céline Bernard.
Kurt van der Elst

Geluidskunstenaar Céline Bernard

Josse De Pauw en pianist en componist Kris Defoort vertellen er samen het verhaal ‘Leviathan’, naar een tekst van P.F. Thomése. Geluidskunstenaar Céline Bernard zorgt live voor de ‘bruitage’, een indrukwekkende soundscape die ons meeneemt naar het strand van het Nederlandse vissersdorp Noordwijk ter Zee.

Stukken die passen bij een nieuwe realiteit

Eind april, toen de eerste coronaschokgolf wat ging liggen, begon ook LOD muziektheater stilaan te dromen van het publiek. Ze vroegen hun artiesten om voorstellingen te bedenken die passen in de nieuwe realiteit. Leviathan was daar één van. In de kloostertuin van de Gentse Bijloke tijdens Bijloke Wonderland, en in de tuin van de Singel kon je ze deze zomer 100 procent coronaproof zien spelen, elk vanuit hun plexiglazen box. Het aantal gemaskerde toeschouwers op de tribunes moest beperkt blijven en daarom brengt Klara ‘Leviathan’ nu met plezier als hoorspel op de radio.

Het verhaal past wonderwel bij deze tijd. In Leviathan van P.F. Thomése trekt een afschuwelijke storm over het 16 de eeuwse vissersdorpje Noordwijk ter Zee. Na de storm blijkt op het strand een gigantische walvis te liggen - de titel verwijst naar het gelijknamige mythische zeemonster Leviathan.

Hij wordt als een teken gezien, als iets dat moet worden begrepen. Pas dan zal de zee tot rust komen, zal de storm gaan liggen en kan iedereen zijn eigen weg weer gaan. Het verhaal ontrolt zich samen met de golven, in een donkere sfeer maar bij momenten ook ronduit burlesk.

"De link met wat ons nu overkomt, is niet ver weg"

"De walvis is onbegrijpelijk. Alles wordt vaag en onbegrijpelijk, het lijkt een straf", vertelde Josse De Pauw onlangs nog in Espresso. ‘De link met wat ons nu overkomt, is niet ver weg.’

Info

Leviathan, van 18 tot 20u in Theater Thuis. Mailen kan naar theaterthuis@klara.be.

  • Stem: Josse De Pauw
  • Bruitage: Céline Bernard
  • Muziek: Kris Defoort en Kaito Defoort
  • Piano: Kris Defoort
  • Techniek: Brecht Beuselinck en Maarten Heynderickx
  • Tekst: P.F. Thomése

Bekijk foto's van de opname:

Theater Thuis - LOD Muziektheater met Leviathan
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Theater Thuis

Genieten van theater vanuit uw sofa en zonder mondmasker? Klara presenteert in Theater Thuis voorstellingen waar u zorgeloos en vanop de eerste rij van kan genieten.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens
Productie: Annick Lesage
Contact: via theaterthuis@klara.be de reageerknop in de Klara-app

Op zondag van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

Nadien is de uitzending te herbeluisteren via klara.be en de Klara-app.