Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Theaterprijzen voor Evgenia Brendes, Michael Vergauwen en Studio ORKA

Theaterprijzen voor Evgenia Brendes, Michael Vergauwen en Studio ORKAKunst & Cultuur

Actrice Evgenia Brendes voor haar rol in 'Dounia B', Michael Vergauwen in 'Who's Afraid of Virginia Woolf' en Studio ORKA met de voorstelling 'Craquelé'. Dat zijn de winnaars van de Theaterprijzen 2019, die op zondag 8 september 2019 door de Acteursgilde werden uitgereikt op het TheaterFestival in Gent.
© VRT rr

Studio ORKA met Craquelé.

Dit jaar werkte de Acteursgilde, de Vlaamse belangenvereniging voor professionele acteurs, voor het eerst samen met het TheaterFestival voor de uitreiking van de Theaterprijzen. "We willen de hoogstaande kwaliteit van onze theateracteurs en -actrices in de schijnwerpers zetten, en daarvoor is het TheaterFestival natuurlijk de perfecte context," zegt Michaël Pas, woordvoerder van de Acteursgilde.

"Dat we tegenwoordig internationaal hoge ogen gooien met onze Vlaamse televisiereeksen en films, heeft ook te maken met het hoge niveau van ons theater. In de repetitiezaal en op de planken ontwikkelt een acteur zijn vak. Voor een publiek sta je bij wijze van spreken naakt, je kan je niet verschuilen achter technisch vernuft of montage."

Een vakjury van twaalf acteurs en actrices bezocht meer dan tachtig voorstellingen dit theaterseizoen. Op basis daarvan werd een shortlist gemaakt, waaruit elk van de 650 leden van de acteursvereniging de favoriete acteursprestaties mocht aanduiden.

"Evgenia Brendes krijgt de prijs voor meest gewaardeerde prestatie actrice, voor haar rol in "Dounia B", een meeslepend verhaal van een hedendaagse heldin", zegt de Acteursgilde. "De prijs voor meest gewaardeerde prestatie acteur gaat dit jaar naar Michael Vergauwen voor zijn rol in "Who's Afraid of Virginia Woolf" van theatergezelschap de KOE, naar Edward Albee's klassieker uit 1962. Studio ORKA, dat dit jaar te zien is op Het TheaterFestival in Gent met de voorstelling Craquelé, wint de prijs voor het ensemble met meest gewaardeerde samenspel."

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.