Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Theatervoorstelling ‘Testament van een journalist’ eert Hugo Camps

Theatervoorstelling ‘Testament van een journalist’ eert Hugo CampsKunst & Cultuur

Theatermaker Chokri Ben Chikha heeft al lang een grote fascinatie voor het journalistieke monument Hugo Camps. In Chikha’s nieuwe voorstelling Testament van een journalist staat Camps centraal. Hij schuift aan tafel voor een laatste avondmaal, een afscheid van de oude journalistiek.
De acteurs aan de tafel van het laatste avondmaal ter ere van de journalistiekKurt Vander Elst

"We zeggen vaarwel tegen de oude vorm van journalistiek"

Chokri Ben Chikha leerde Hugo Camps kennen door zijn onverbloemde columns. “Hugo Camps ging in die columns zo fel tekeer, en hij zat vol idealisme", vertelt Chikha. "Ik vroeg me af: wie is die man daarachter?" Dankzij advocaat Walter Van Steenbrugge kon Chikha persoonlijk met Hugo Camps spreken. Dat gesprek legde de kiem voor Testament van een journalist. “Ik merkte meteen dat in Camps’ verhaal een hele theatervoorstelling zat, omdat die man vol drama, liefde en humor zit.”

Hugo Camps nam geen blad voor de mond, en werd daarom geliefd, gevreesd en beschimpt. Dat wordt ook duidelijk op de scène. “Camps heeft een bepaalde leeftijd en hij wou graag nog een keer zeggen wat hij te zeggen had. Hij is heel kwaad om bepaalde evoluties in de journalistiek. Vroeger was de journalistiek heel sterk gelinkt met de politiek. Nu is ze in handen van grote ondernemingen, en daar is hij boos over.”

Hugo Camps behoort tot een generatie die aan het uitsterven is, van Hugo Claus en Julien Schoenaerts. Het is belangrijk om daarvan bepaalde zaken aan de volgende generatie door te geven.

Bert Luppen vertolkt Hugo Camps. Hij deelt het podium met een hoop jong talent. Dat was een bewuste keuze van Chickha: “Ik wou de voorstelling maken met mensen van verschillende generaties en afkomsten om verschillende perspectieven te hebben op die oude, witte man. Je kan je afvragen of het wel nodig is om een witte, oude man op scène te zetten. Ja, want die draagt een hele geschiedenis in zich. En als we vandaag de blinde vlekken rond gender en migratie willen begrijpen, moet je in het verleden graven.”

Het stuk is dan wel een laatste avondmaal en een testament, het is geen definitef afscheid van de journalistiek. “We zeggen vaarwel tegen die oude vorm van de journalistiek. Door de opkomst van de sociale media heeft de macht van de traditionele media een serieuze deuk gekregen. Er komt geen einde van de journalistiek, maar we moeten als samenleving voorbereid zijn op een nieuwe vorm.”

Testament van een journalist is een productie van Action Zoo Humain, onder regie van Chokri Ben Chikha en met tekst van Hugo Camps en Erik-Ward Geerlings. De voorstelling speelt van 21 tot 25 juli in de Sint-Baafsabdij in Gent. Ze gaat officieel in première op Theater Aan Zee vanaf 4 augustus. Eind augustus trekt de voorstelling ook nog naar Dilbeek.

Herbeluister hier het gesprek met Chokri Ben Chikha in Espresso.

Chokri Ben Chikha over ‘Testament van een journalist’

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.