Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Thelonious Monk op vinyl

Thelonious Monk op vinyl Jazz

Op 10 maart 1963 was Marc Van den Hoof, jarenlang Klara’s vaste jazzman, in het Paleis voor Schone Kunsten. The high priest of bop, Thelonious Monk, stond daar op het podium het beste van zichzelf te geven. En de zestienjarige Van den Hoof keek vol bewondering toe. Nu is dat concert gereleased op vinyl.
© Paul Ryan/Michael Ochs Archives/Getty Images

De prijzen voor het concert dat Van den Hoof bijwoonde in 1963 varieerden tussen de 90 à 195 frank.

Het concert van Monk was een hele ervaring voor de jonge Van den Hoof: ‘Als zijn saxofonist een solo speelde, stond Monk op en begon hij rond te wandelen op het podium en ging hij naar het grote orgel gaan kijken achteraan en was net op tijd terug om zijn solo te spelen. Het eerste akkoord speelde hij nog rechtstaand. Hij zwalpte zo een beetje en hij zwijmelde een beetje. Hij danste met een bontmuts op zijn hoofd.’ Van den Hoof vroeg zich zelfs op een gegeven moment af of Monk dronken was: ‘Het was heel fascinerend, maar het maakte mij een beetje ongemakkelijk.’

Thelonious Monk was eerder tijdens concerten in onder andere Parijs uitgejouwd. Zijn muziek zou te moeilijk zijn. Maar in de halfvolle zaal van het Paleis voor Schone Kunsten verliep alles sereen, op hier en daar een fluitend individu na. De kritiek dat Thelonious zijn muziek te moeilijk zou zijn, vindt Van den Hoof niet terecht: ‘Als je nu zijn partituren bekijkt, is het inderdaad heel ingenieus. Maar eens je het speelt, is het heel vanzelfsprekend. En dat was ook zo bij dat livegebeuren. Eigenlijk is het gewoon heel fijne jazz en is het helemaal niet moeilijk.’ 

Voor Van den Hoof betekende dit concert van Monk zijn officiële intrede tot de ‘echte’ jazz. En die kan hij nu dus opnieuw beleven op vinyl. Al zal wie graag nog een vinylplaat in zijn bezit krijgt, diep in zijn buidel moeten tasten. Want ondertussen is hij volledig uitverkocht en enkel nog te verkrijgen op tweedehandssites aan het dubbele van de prijs.

Beluister hieronder het gesprek met Marc Van den Hoof over het concert van Thelonious Monk in 1963.

Marc Van den Hoof over Thelonious Monk

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.