Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Theo van Doesburg in Pompidou

Theo van Doesburg in PompidouKunst & Cultuur

In Bozar loopt een grote tentoonstelling over Theo van Doesburg. Cultuurhistoricus Léon Hanssen, die vorig jaar nog De Schepping Van Een Aards Paradijs publiceerde over het leven en werk van Van Doesburgs collega Piet Mondriaan, brengt verslag uit in Pompidou.
Contra-Composition XIII van Theo van Doesburg, te zien in Bozar

Theo van Doesburg, Contra-Composition XIII, 1925–26 Olieverf op doek; 49,9 x 50 cm © Peggy Guggenheim Collection (Solomon R. Guggenheim Foundation, New York), Venetië

Geen wonder dat Bozar een tentoonstellingsreeks over de avant-garde opent met Theo van Doesburg (1883-1931). De visionaire Nederlander wordt wel eens gezien als de ultieme avant-gardist. Van Doesburg was schilder, dichter, typograaf, kunsttheoreticus en interieurarchitect. Hij richtte ook verschillende kunstenaarscollectieven op en was bovendien redacteur van twee tijdschriften.

Bovenal is Theo van Doesburg de bezieler van De Stijl, het kunstcollectief dat tijdens de Eerste Wereldoorlog het licht zag en één van de belangrijkste kunststromingen in Europa zou worden. Centraal stond de abstract geometrische vormentaal, het gebruik van zuivere horizontale en verticale lijnen en primaire kleuren. In 1917 richtte Van Doesburg het gelijknamige tijdschrift op. Al snel schaarde zich een hele groep gelijkgestemde architecten en kunstenaars rondom hem. Zo krijgen we op de tentoonstelling ook werk te zien van andere leden van De Stijl onder wie Georges Vantongerloo, Vilmos Huszár, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan.

De beruchte rood-blauwe leunstoel van ontwerper Gerrit Rietveld
Gerrit Rietveld, Rood-blauwe leunstoel, 1918–1923 Beukenhout, multiplex; 86 x 66 x 87 cm Centraal Museum, Utrecht. Inv. 29266

De expo is opgevat als een wandeling doorheen het uiteenlopende oeuvre van een artistieke duizendpoot in het avant-gardistische Europa van de jaren '20. Ook de context van Dada in Parijs, het constructivisme in Rusland en het Bauhaus in Weimar spelen daarbij een grote rol.

Dadaïstisch werk van Theo van Doesburg, te zien op de tentoonstelling in Bozar
Theo van Doesburg als I.K. Bonset, JE SUIS CONTRE TOUT ET TOUS. I.K. BONSET ET DADA, 1921. RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.