Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Thomas Dieltjens over Reinbert de Leeuw

Thomas Dieltjens over Reinbert de LeeuwKlassieke muziek

Reinbert de Leeuw is vrijdag overleden. Hij werkte de afgelopen jaren nauw samen met het Brusselse kamermuziekensemble Het Collectief. Thomas Dieltjens is de pianist van het ensemble en sprak vanmorgen over hem in Espresso: “Reinbert was goed in het enthousiasmeren van de muzikanten. Voor ons is hij een mentor, een muzikale vader.”
Afbeelding van Het Collectief met Reinbert de Leeuw© Het Collectief

Het Collectief met Reinbert de Leeuw

Recent nam de Leeuw nog een cd op met Het Collectief, getiteld Das Lied von der Erde van Gustav Mahler. “Die samenwerking was heel zwaar voor ons”, zegt Dieltjens. “Sinds 2011 werken we samen met Reinbert. We hebben hem lichamelijk zien aftakelen. Hij heeft veel druk op ons gelegd om de cd zo snel mogelijk op te nemen. Dat is met vallen en opstaan gelukt. De premontage van de cd heeft hij vorige week gelukkig nog kunnen horen.”

Reinbert heeft altijd iets jongensachtig gehad. Hij kon geweldig goed moppen vertellen. Een heel gezellige man.
Thomas Dieltjens

Een meesterverteller

De Leeuw wist heel goed hoe hij de boodschap van de componist moest vertalen naar het publiek. “Hij praatte er met ons over op een enthousiaste en gepassioneerde manier”, licht Dieltjens toe. “Daardoor stonden al onze neuzen in dezelfde richting. Heel bijzonder. Dat zorgde tijdens veel repetities voor een hypnotische sfeer waarbij iedereen het met elkaar eens was. In kamermuziek is dat niet altijd het geval. Wij komen uit een model waar de tegenspraak heerst.”

Thomas Dieltjens over Reinbert de Leeuw

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.