Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Thomas Fiorini verwelkomt basgitaar in klassieke muziek

Thomas Fiorini verwelkomt basgitaar in klassieke muziekBlijf verwonderd!

Vorige maand vond in de Flagey een uniek concert plaats: voor het eerst speelden het Brussels Philharmonic en basgitarist Thomas Fiorini samen een concerto met elektrische basgitaar. Thomas Fiorini komt hierover meer vertellen bij Olav Grondelaers in Music Matters op maandag 9 mei.
Frank Lambrechts

Thomas Fiorini

Thomas Fiorini werd geboren in New York en woont momenteel in Antwerpen. Hij is elektrische basgitarist in een rockband en contrabassist bij Brussels Philharmonic. Zijn bachelor haalde hij aan het Mannes College of Music en zijn master aan het Lemmensinstituut. Hij speelde al mee in concerten van Rob Thiomas, Björk, Stan Van Samang, Belle Perez en Natalia. 

Een uniek concert(o)

Op vrijdag 22 april brachten Fiorini en Brussels Philharmonic een boeiend en uniek programma in Flagey: Aeolian Dust van Natalie Dietterich, Petrushka van Igor Stravinsky en Concerto for E-Bass Guitar and Orchestra van Robert Groslot. Dit laatste werk ging toen in wereldpremière. Voor het eerst in ons land werd een klassiek concerto voor basgitaar geschreven en gebracht. Zelfs in pop- en rockmuziek bekleedt de basgitaar vaak louter een achtergrondrol. Fiorini droomde al jaren van een klassiek concerto waarin basgitaar op de voorgrond treedt en in dialoog gaat met klassieke muziek en instrumenten; in 2019, toen hij er met Groslot aan begon, werd zijn droom stilaan realiteit. 

Robert Groslot, Belgisch pianist, dirigent, componist en cineast, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en was in 1978 laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. In zijn muziek laat hij zich inspireren door Engelse literatuur, de natuur en seizoenen.

Hier vind je enkele filmpjes over hoe de productie van het concerto in zijn werk ging.

Begin juli verschijnt een vinyl-versie van het concerto bij Antarctica Records, maar je kan er hier al eentje reserveren. 

 

Herbeluister hieronder het gesprek met Thomas Fiorini in Music Matters.

2022/05/09 Thomas Fiorini
Thomas Fiorini
Thomas Fiorini in gesprek met Olav Grondelaers

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.