Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Thomas Speelt Het Hard in Klara Live

Thomas Speelt Het Hard in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 4 december in Klara Live? We zetten het hier op een rij.
Thomas Vanderveken

Thomas Vanderveken

Maandag 4 december

Geen uitdaging is te groot voor het Franse Quatuor Ebène. Hun repertoire reikt van Haydn tot jazz. Ook vandaag verlaten ze de geijkte paden en duiken ze de nacht in met het intrigerende Ainsi la nuit van de Franse componist Henri Dutilleux - een absoluut hoogtepunt uit het oeuvre voor kwartet. Vervolgens blijft het kwartet, uitgebreid tot sextet, in nachtelijke sferen met Schönbergs beroemde Verklärte Nacht. In combinatie met deze werken kiezen ze twee solostukken en het zelf gecomponeerde stuk ‘Night Bridge’, gebaseerd op jazz standards. Een concert opgenomen in Bozar op 24 november 2017.

Dinsdag 5 december

In het voorjaar van 2017 was het Saint Paul Chamber Orchestra te gast in de Wooddale Church (Eden Prairie) in Minnesota. Richard Egarr was dirigent van dienst. Egarr genoot een degelijke Britse muziekopleiding en tracht de authentieke uitvoeringspraxis zo dicht mogelijk te benaderen. Hij bracht Mozarts 12de pianoconcerto, op pianoforte, helemaal in de historische geïnformeerde stijl. Maar ook Purcell, Lawes en Bach benaderen met het St-Paul Chamber Orchestra de historische manier van muziekmaken. Klara Live presenteert u dit mooi gevariëerde concert. Geniet ervan!

Woensdag 6 december

Vanavond staan er maar liefst twee concerto’s voor twee piano’s op het programma : het concerto van Francis Poulenc, en het Capriccio voor twee piano’s dat Philippe Boesmans schreef in 2010. Uit beide werken spreken een groot spelplezier, aanstekelijke humor, en een natuurlijke, spontane creativiteit. Solisten zijn David Kadouch en Cédric Tiberghien, het Muntorkest staat onder leiding van Dennis Russell Davies. Verder op het programma ook Poulencs La voix humaine : deze “tragédie lyrique en un acte” werd gecreëerd in 1959. De tekst is van Cocteau, en heeft als onderwerp de onmogelijkheid van de liefde…

Donderdag 7 december

Thomas Speelt Het Hard: het concert
De Canvasreeks Thomas speelt het hard kent een enorm succes. Daarin gaat Thomas Vanderveken de uitdaging aan om in één jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg te leren spelen. Donderdag 7 december is het voor hem D-Day, want dan speelt Thomas het concerto met het Brussels Philharmonic. Zal Thomas slagen in zijn opzet? Volg dit spannende concert rechtstreeks op Klara. Ook Hanne Dauwe, de 13-jarige violiste van de amateurwedstrijd Speel Het Hard, mag met het Brussels Philharmonic spelen. Maar het concert begint met een recital door de drie pianisten die Thomas hebben gecoacht: Liebrecht Vanbeckevoort, Jef Neve en Eliane Rodrigues.
Rechtstreeks vanuit de Bijloke in Gent.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.