Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tijl Nuyts wint de Herman de Coninckprijs 2022

Tijl Nuyts wint de Herman de Coninckprijs 2022Kunst & Cultuur

De Vlaamse dichter Tijl Nuyts krijgt de Herman de Coninckprijs 2022 voor zijn bundel “Vervoersbewijzen”. Originele gedichten over de mobiele mens, over trams, deelauto's of fietsende maaltijdbezorgers in Brussel. “Ik trakteer de lezer op een ticket voor een ritje in de openbare ruimte," zegt de dichter. Tegelijk wil hij "op een speelse, ongedwongen manier iets vertellen over het religieuze in ons dagelijks leven.”
cover van 'Vervoersbewijzen' van Tijl Nuyts

Tijl Nuyts begon deze bundel te schrijven toen hij in Brussel kwam wonen

Dichter Herman de Coninck, dit jaar 25 jaar geleden overleden, leeft voort in de jaarlijkse poëzieprijs die zijn naam draagt. Het is de belangrijkste onderscheiding in Vlaanderen voor dichters. En de winnaar dit jaar is ook een Vlaming, Tijl Nuyts met “Vervoersbewijzen”, een poëtische road- en railtrip door Brussel.

Je bent als lezer "achtereenvolgens zes soorten reizigers: een voetganger, een pendelaar, een pelgrim, een toerist, een boodschapper en een vagebond,” is te lezen in het juryrapport van de Herman de Coninckprijs. De bundel is een tocht die symbool staat voor het leven zelf. “De jury was verrukt over deze poëzie: nieuw, anders, veelzijdig, grappig, geëngageerd, rijk. "Vervoersbewijzen" nam ons mee op een trip, een trip die we niet zullen vergeten." 

"Het is een bundel over wat ons in beweging houdt," zegt Tijl Nuyts zelf. Letterlijk en figuurlijk. Op bus en trein observeert hij ook allerlei alledaagse uitingen van religiositeit, en die "vignetten" zijn in de gedichten van “Vervoersbewijzen” geslopen: “Concreet, je ziet iemand in de Noctis-bus heel vurig zijn rozenkrans aftasten; je ziet mensen heel mooi gekleed staan wachten bij de Pinksterkerk. Of Brusselse pubers die een soort van zingeving vinden op Black Friday in de voetgangerszone.”

“Vervoersbewijzen” is een uitnodiging, zegt Tijl Nuyts: “Het zou fijn zijn als de lezer er verkwikt kan uitkomen en het gevoel heeft van “ik ben op reis geweest met het openbaar vervoer en ik heb dingen gezien die ik misschien anders niet zie". Nuyts beschouwt zijn dichtbundel "als een verzameling vervoersbewijzen of tickets die ik aan de lezer trakteer om een ritje met mij te maken in de openbare ruimte.”

De Herman de Coninckprijs werd voor de 16e keer uitgereikt. Tijl Nuyts ontvangt als winnaar 7.500 euro.

De vijf andere genomineerde bundels waren “Aarduitwrijvingen” van Charlotte Van den Broeck, “Doe het toch maar” van Babs Gons, “Vesper” van Anne Broeksma, “Virgula” van Sasja Janssen en “In mijn mand” van Lieke Marsman.

Tijl Nuyts leest uit 'Vervoersbewijzen'

44 gedichten voor 2,5 euro
In de boekhandel is vanaf nu ook "De 44" te koop voor 2,5 euro, een verzamelbundel met de 44 beste gedichten uit alle inzendingen van deze Herman de Coninckprijs. Wie "De 44" aanschaft, krijgt er een gratis poster bij met een gedicht van Peter Verhelst uit zijn bundel "2050".

(c) VRT NWS

Postergedicht van Peter Verhelst
Dit postergedicht krijgt u er gratis bij wanneer u 'De 44' koopt

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.