Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tim Walker: Wonderful Things

Tim Walker: Wonderful ThingsKunst & Cultuur

In C-mine in Genk, de voormalige steenkoolmijn van Winterslag, is het zwarte stof al lang gaan liggen. Nu is er een nieuw soort magisch poeder neergedwarreld, want vanaf 22 augustus kan je er naar de glamoureuze fantasiewereld van de Britse modefotograaf Tim Walker gaan kijken.
Tim Walker 'Radhika Nair', Pershore, Worcester, 2018 © Tim Walker Studio

Tim Walker 'Radhika Nair', Pershore, Worcester, 2018

Vanaf zijn eerste fotoreportages in Vogue, viel Tim Walkers exuberante stijl meteen op, vertelt Marleen Daniëls, zelf fotografe en fan van het eerste uur. Met zijn verzadigde kleuren en zijn creatie van maffe personages in sprookjesachtige decors brak Walker met de wat stijve, conventionele modefotografie. Al heeft hij ongetwijfeld ook wat opgestoken van zijn leermeester Richard Avon, bij wie hij een tijdje als assistent werkte in New York.

Maar de bizarre fantasie van Walker komt toch elders vandaan. Die is volgens Marleen Daniëls door en door gegrond in de Engelse cultuur en ondergrond. Het verbaast dan ook niet dat één van zijn grote inspiratiebronnen het verhaal is van ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Caroll.

De tentoonstelling ‘Wonderful Things’ was vorig jaar al te zien in het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen. C-mine in Genk is de eerste halte op de wereldtournee van deze tentoonstelling, de grootste tot nu toe gewijd aan Tim Walker.

Het eerste deel van de tentoonstelling toont een overzicht van het werk dat Walker de afgelopen 25 jaar maakte. Modefotografie, portretten maar ook een reeks naaktbeelden, geïnspireerd door de schilderkunst van Hiëronymus Bosch en Francis Bacon. Erotiek en de lofzang op het mannelijk naakt is een thema dat ook elders op de tentoonstelling nog opduikt.
Het andere luik van de tentoonstelling ontstond uit de opdracht die hij kreeg van het V&A om iets te doen met de rijke collectie van het museum. Walker maakte een selectie van objecten die inwerkten op zijn verbeelding. Van een foto van het beroemde tapijt van Bayeux, een vergulde sleutel en een geborduurd kistje uit de 17de eeuw, tot filmstills uit ‘Lord of the Flies’. Rond al deze objecten creëerde Walker nieuw werk.

Beluister hier het gesprek met fotografe Marleen Daniëls over 'Tim Walker: Wonderful Things'

Marleen Daniëls over 'Tim Walker: Wonderful Things'

De tentoonstelling Tim Walker: Wonderful Things is vanaf 22 augustus te bezoeken in C-mine in Genk, en loopt nog tot 3 januari 2021. Tickets en info: www.c-mine.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.