Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tip: Chantal Pattyn over Mondo Cane

Tip: Chantal Pattyn over Mondo CaneKunst & Cultuur

Vorig jaar was Mondo Cane nog te zien tijdens de Biënnale in Venetië. En nu ook te bewonderen in Bozar. Chantal Pattyn is blij: “Jos De Gruyter en Harald Thys hebben er echt iets moois van gemaakt. Een van de beste tentoonstellingen op dit moment.”
Affichebeeld© Bozar

Mondo Cane

Een afgezonderde wereld waar 22 lijkbleke poppen wonen. Ze hebben allemaal iets op hun kerfstok. Het zijn losstaande individuen die niets met elkaar te maken hebben. Sommige poppen bewegen en voeren repetitieve handelingen uit zoals breien en kantklossen. “Het zijn compleet geschifte personages”, zegt Pattyn. “Je kijkt naar een hoop ellende. Dat is aangrijpend. Maar je vraagt je tegelijkertijd af in welke gestoorde kermis je bent beland.” 

Je komt in een bizarre wereld terecht. Conclusie: we zijn allemaal een beetje gek.
Chantal Pattyn

Relativerende kunst

Thys en De Gruyter hebben zichzelf afgebeeld als Flap en Flop. “Dat zegt ook iets over hoe zij naar de kunstwereld en naar zichzelf kijken. Dat is heel relativerend”, licht Pattyn toe. De kunstenaars beelden zichzelf af als kermisklanten. In de zomer bezoeken ze kermissen en in de winter zitten ze in een instelling. Ze zijn zwak begaafd. “Je loopt de expo ook binnen door tralies. Heel maf. Daardoor heb je het gevoel dat je in een instelling zit. Je weet soms niet of je een pop of een toeschouwer ziet”, lacht Pattyn.

Mondo Cane is nog tot 24 mei te zien in Bozar. Neem een kijkje op hun website voor meer info en tickets.

Chantal Pattyn over Mondo Cane

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.