Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tom Beghin stelt nieuwe cd voor in Music Matters

Tom Beghin stelt nieuwe cd voor in Music MattersBlijf verwonderd!

Op maandag 30 november en dinsdag 1 december stelt pianist en artistiek onderzoeker Tom Beghin 'Beethoven and His French Piano', zijn nieuwe cd, voor in Music Matters.
© Pieter Peeters

pianist & artistiek onderzoeker Tom Beghin

Erard-piano

In oktober 1803 kwam er een nieuwe piano in Beethoven's leven. Beethoven bleek volledig weg te zijn van de vleugelpiano, gemaakt door de broers Erard in Parijs. Hoewel het geluid van het Franse instrument fantastisch was, was de aanslag zwaarder dan de Weense piano's die Beethoven gewend was.

Hij vertrouwde op een lokale pianotechnicus om enkele aanpassingen te maken. Tijdens dat proces werd het instrument jammer genoeg aangetast, en werd de Franse piano 'nutteloos' bestempeld. Beethoven schonk de piano uiteindelijk aan zijn broer Johann, die het schonk aan het Oberösterreichisches Landesmuseum in Linz, Oostenrijk.

Als onderdeel van een project om het belang van de Erard-piano voor Beethoven beter te begrijpen, werd een exacte replica van het instrument gebouwd in het Orpheus Instituut. Het instrument werd op basis van de originele staat gebouwd. Beethoven's Franse piano is voor het eerst op deze opname te horen.

© EPR-Classic
Tom Beghin - Beethoven and His French Piano
30/11/2020 Tom Beghin - Beethoven and his French piano deel 1
1/12/20 Tom Beghin over Beethoven and his French piano deel 2

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.