Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tom Lanoye lanceert nieuwe bewerking koningsdrama

Tom Lanoye lanceert nieuwe bewerking koningsdramaKunst & Cultuur

Op vraag van het Düsseldorfer Schauspielhaus herwerkte Lanoye het tweede deel van zijn iconische marathonbewerking Ten oorlog (1997). Hendrik VI & Margaretha di Napoli ging op 14 december 2019 in première in Duitsland. De veelgeprezen voorstelling kon echter door de coronamaatregelen niet meer opgevoerd worden. Maar nu kunnen we de Nederlandse vertaling online lezen.
Tom Lanoye voor een grote afbeelding van een pauw© website Tom Lanoye

Het is onzeker wanneer de theaters in Duitsland de deuren weer openen en of het repertoire dan gewoon zal worden hernomen. Daarom geeft Lanoye ons deze tekst online cadeau.

Op vraag van het Düsseldorfer Schauspielhaus herwerkte Lanoye de laatste drie van de zes stukken waaruit Ten oorlog bestaat. Dat was de marathonbewerking die Lanoye eind jaren negentig maakte — samen met regisseur Luk Perceval en voor diens Blauwe Maandag Companie —van Shakespeares zogenaamde koningsdrama’s. Dat zijn acht stukken die de geschiedenis van Groot-Brittannië behandelen, van Richard II tot Richard III.

Ten oorlog ging in 1997 in Gent in première en beleefde in 1999 zijn Duitse première op de Salzburger Festspiele, onder de titel Schlachten! Het stuk wordt nog geregeld onder die naam geënsceneerd in het Duitse taalgebied.

Dit nieuwe stuk — Hendrik VI & Margaretha di Napoli — telt, naast veel schrappingen en samenvoegingen, ook tal van nieuwe scènes. Met name de rol van het monster, Richard III, kreeg een bijkomende laag. Lanoye zegt er zelf over: "Richard III is hier deerniswekkender, wat zijn bloeddorst anders inkleurt dan bij de moordenaar-entertainer die meestal van hem wordt gemaakt."

Omdat het niet duidelijk is wanneer de theaters in Duitsland weer open gaan en of het repertoire dan zal hernomen worden, biedt Etcetera (tijdschrift voor podiumkunsten) nu de Nederlandse vertaling van dit koningsdrama aan.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.