Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tomas Baum nieuwe directeur van Kazerne Dossin

Tomas Baum nieuwe directeur van Kazerne DossinKunst & Cultuur

Tomas Baum wordt de nieuwe directeur van Kazerne Dossin, het museum over de Holocaust en Mensenrechten in Mechelen. Hij volgt Christophe Busch op, die vorig najaar opstapte na aanhoudende spanningen over de precieze invulling van het museum.
Tomas Baum© Wouter Van Vaerenbergh

Tomas Baum

Het Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar denkt ook na over racisme en discriminatie in het algemeen.

In november nam algemeen directeur Christophe Busch ontslag uit onvrede met het dagelijks bestuur. Er was een verschil in visie op de werking van Kazerne Dossin: mag het enkel een herdenkingsmonument voor de Holocaust zijn of mag er ook worden nagedacht over actuele mensenrechtenschendingen?

"Dit proces omvat een voortdurend zoeken naar evenwichten en blijven investeren in een constructieve dialoog. Daarvoor is een open ruimte vereist", schreef Busch in zijn verklaring bij zijn ontslag. En daar ging het volgens hem mis: het bestuur perkte die open ruimte telkens weer in.

Dit voorjaar namen dan nog 9 leden van de wetenschappelijke raad van Kazerne Dossin ontslag, onder hen historicus Bruno De Wever (UGent), ethicus Freddy Mortier (UGent), rector Herman Van Goethem (UAntwerpen) en mensenrechtenexpert Tine Destrooper (UGent). Zij vinden dat de raad van bestuur te veel de klemtoon wil leggen op de herdenking van de uitroeiing van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en te weinig wil verruimen naar mensenrechten in het algemeen.

 

"Baum heeft affiniteit met de missie en werking van Kazerne Dossin"

Baum heeft ervaring als leidinggevende bij het Vlaams Vredesinstituut en het Vlaams Architectuurinstituut. Hij heeft ook "affiniteit met de missie en de werking van Kazerne Dossin: hij is actief in projecten over het omgaan met polarisatie en conflict", klinkt het in het persbericht. Van opleiding is Tomas Baum master in de Wijsbegeerte, master in de Toegepaste Ethiek en master Internationale Politiek.

Diane Verstraeten, voorzitter van de raad van bestuur, is enthousiast over de aanstelling van Baum: "Samen met zijn managementervaring zorgt deze expertise van Tomas Baum voor de gewenste complementariteit met adjunct-directeur en doctor in de geschiedenis Veerle Vanden Daelen. Zij leidde de ganse personeelsploeg de voorbije maanden als directeur ad interim."

Tomas Baum zal zijn functie opnemen op 1 juni 2020. Op die dag zou het museum ook willen heropenen voor het grote publiek, na de sluiting als gevolg van de corona-maatregelen.

Bron: VRT NWS

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.