Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo overleden

Toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo overledenKunst & Cultuur

De Italiaanse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo is overleden. De man raakte bij ons vooral bekend in de jaren 70 met de herwerking van zijn toneelstuk 'Mistero Buffo'. Hij werd 90.
Toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo overleden

Toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo overleden. Foto AP

Dario Fo staat bekend als een duivel-doet-al. Hij zong, acteerde, speelde cabaret, regisseerde theater en film en schreef verschillende genres. Als toneelschrijver stond hij bekend als iemand die commentaar gaf op alles wat in de wereld gebeurde en als uitgesproken links. 

Dat laatste was ook te zien in "Mistero Buffo", een herwerking van het evangelieverhaal. Het toneelstuk raakte ook bij ons bekend door de herwerking van de maatschappelijk geëngageerde groep Internationale Nieuwe Scene in 1971. De versie met onder meer de acteurs Jan en Reinhilde Decleir was een enorm succes. Het stuk werd bij ons opgevoerd buiten de klassieke theaters, in tenten en feestzalen, net zoals Fo het wilde. 

Voor Jan Decleir is het niet de enige keer dat hij zich baseerde op werk van Fo. Zo maakte de acteur ook furore met de solovoorstelling "Het eerste mirakel van het kinneke Jezus" uit "De tijger en andere verhalen". Decleir trok jaren rond met zijn monologen, onder de titel "Obscene fabels".

In 1997 kreeg Fo de Nobelprijs Literatuur, een prijs waarvan de naam van dit jaar uitgerekend vandaag wordt bekendgemaakt. 

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera stierf Fo in een ziekenhuis in Milaan. Daar was hij 12 dagen geleden opgenomen met longproblemen.

Bron: deredactie.be

 
 
 
 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.