Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Toneelschrijver Lars Norén (76) overleden

Toneelschrijver Lars Norén (76) overledenKunst & Cultuur

De Zweed Lars Norén wordt gezien als een van de belangrijkste ­toneel­auteurs van Europa. Hij overleed op ­76-jarige leeftijd aan de gevolgen van COVID-19.
© VRT rr

Lars Norén in 2007

In Stockholm is de Zweedse toneelauteur Lars Norén overleden. Hij geldt als een van de belangrijkste naoorlogse auteurs en schreef rauwe stukken zoals familiedrama’s en verhalen over verslaving en geestesziektes.

Norén is geen onbekende bij ons want zijn stukken werden o.a. gespeeld door Blauwe Maandag Compagnie (O’Neill (en geef ons de schaduwen)) en Toneelhuis (De moed om te doden) . Afgelopen najaar nog koos het jonge gezelschap Ensembletheater als eerste productie voor zijn stuk Tristano.

In '99 kwam Norén zwaar in opspraak met een stuk dat hij toen zelf regisseerde. Hij werkte samen met drie gedetineerde neonazi’s die hij op het podium vrijuit liet praten over hun extreem-rechtse overtuigingen. Maar het liep mis toen de mannen na de laatste voorstelling konden ontsnappen, een bank overvielen en twee agenten doodschoten. Daarna ging Lars Norén een tijd in vrijwillige ballingschap.

Norén overleed op 76-jarige leeftijd.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.