Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeleef Toots 100

Herbeleef Toots 100 Jazz

Toots Thielemans, dé man met het mondmuziekje, de vrolijke ket uit de Marollen én componist van de wereldhit Bluesette. De rasartiest die Molenbeek zou inruilen voor The Big Apple en met de Amerikaanse nationaliteit op zak ook weer terug keerde. Als publiekslieveling bij uitstek, werd hij eveneens op handen gedragen en bijzonder gewaardeerd door zijn collega’s, muzikanten uit alle mogelijke genres en van overal ter wereld. Op vrijdag 29 april zou hij 100 jaar zijn geworden.
Toots Thielemans

Toots Thielemans

Toots’ carrière begint als Brusselaar en gaat tot Baron Thielemans. Zijn reputatie reikt van New York tot Rio de Janeiro. Wanneer Toots in augustus 2016 overlijdt, laat hij een enorme culturele erfenis na. De VRT koestert die en draagt ze graag uit. VRT NU, Klara, Radio 1, Radio 2 en Canvas eren de muzikant en componist uitgebreid. Bij Klara viert Espresso Toots elke dag aan de hand van legendarische quotes van Toots.

Het verhaal van Toots

Er zal amper een Belg zijn die het beeld van een mondharmonica aan de lippen van Toots Thielemans niet kent. Maar wist je ook dat hij een immense invloed heeft gehad op de geschiedenis van de popmuziek? Via interviews en het rijke VRT-archief zoekt de podcast Toots een antwoord op enkele opvallende vragen. Is het waar dat Toots de sound van The Beatles bepaalde? Dat hij de kleine Stevie Wonder inspireerde? En klopt het dat singer-songwriter Paul Simon in de jazzgeschiedenis belandde… dankzij onze Toots?

Een prachtig nalatenschap

Het leven van Toots leest als een boeiende roman. Op onze website vind je een virtuele tijdlijn met een uitgebreid overzicht, van zijn geboorte tot zijn dood. Maar vooral met al zijn hoogtepunten als één van onze grootste muzikanten en componisten. Die zoals zoveel Belgen altijd te bescheiden is geweest.

Uniek verjaardagsconcert

Het uniek verjaardagsconcert op 29 april vanuit Bozar kun je volgen in het fijne en onderlegde radiogezelschap van Lies Steppe en Bent Van Looy. Vanaf 18 uur praten ze met kenners en liefhebbers over de jazzlegende die Toots is. Jef Neve, mondharmonicaspeler Steven De bruyn en jazzkenner Karel Van Keymeulen onder meer tonen hun liefde voor Toots en belichten een stukje van zijn muziek en persoonlijkheid. Om 20 uur wordt live het verjaardagsconcert uitgezonden, met onder andere het Metropole Orkest, Brussels Jazz Orchestra en Philip Catherine die hulde brengen aan de meester. De Amerikaanse jazzmuzikant Kenny Werner, die vaak met Toots gespeeld heeft, schreef voor de gelegenheid een nieuwe 'Toots-suite'. Deze zal voor het eerst te horen zijn in Bozar of via je radio dus. Stay tuned!

 

Bekijk hier enkele hoogtepunten van de avond

Vanuit de bananenloge van Bozar zonden Lies Steppe en Bent Van Looy de hele avond uit voor Klara en Radio 1. Daar ontvingen ze gasten als de Belgische jazzlegende Philip Catherine, jazzsaxofonist Frank Vaganée en zelfs de befaamde Amerikaanse jazzpianist Kenny Werner. Er werden de hele avond niets anders dan mooie herinneringen opgehaald over de man waar het allemaal om draaide, Toots Thielemans. 

Jef Neve over Toots

Toots was iemand die veel aandacht had voor andere muzikanten, zeker ook voor de jongere generatie. Hij belde regelmatig mensen op, en ook Jef Neve kreeg wel eens een motiverend telefoontje van hem. 

Toots 100

Toots Thielemans, de man met het mondmuziekske, het vrolijke ketje uit de Marollen én componist van de wereldhit Bluesette.

Een publiekslieveling, maar ook op handen gedragen en bijzonder gewaardeerd door zijn collega’s, muzikanten uit alle mogelijke genres en van overal ter wereld. Op vrijdag 29 april zou hij 100 jaar zijn geworden. Wanneer Toots in augustus 2016 overlijdt, laat hij een enorme culturele erfenis na. De VRT koestert die en draagt ze graag uit. VRT NU, Klara, Radio 1, Radio 2 en Canvas eren de muzikant en componist uitgebreid: Toots 100.

Het unieke verjaardagsconcert vanuit Bozar kun je volgen bij Klara en Radio 1 in het fijne en onderlegde radiogezelschap van Lies Steppe en Bent Van Looy. Vanaf 18 uur praten ze met kenners en liefhebbers over de jazzlegende die Toots is. Jef Neve, mondharmonicaspeler Steven De bruyn en jazzkenner Karel Van Keymeulen onder meer tonen hun liefde voor Toots en belichten een stukje van zijn muziek en persoonlijkheid. Om 20 uur brengen onder andere het Brussels Jazz Orchestra, Philip Catherine en het Metropole Orkest hulde brengen aan de meester.