Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara eert Toots Thielemans

Klara eert Toots ThielemansKunst & Cultuur

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is maandagmorgen overleden. De mondharmonicaspeler was 94 jaar.
I.M. Toots Thielemans.

I.M. Toots Thielemans.

 Dat heeft zijn management aan Belga gemeld.

"Hij lag sinds vorige maand in het ziekenhuis omdat hij gevallen was", zegt zijn manager Veerle Van de Poel, die erg aangeslagen is. "Hij was aan het recuperen, maar hij is vannacht overleden in zijn slaap. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op. Ik zal me hem herinneren als een heel sterk man."

Thielemans is een van de weinige Belgische muzikanten die wereldwijd bekend raakten. Zijn compositie "Bluesette" is een jazz-klassieker.

Hij begon als accordeonspeler en gitarist, maar brak door op mondharmonica. Hij componeerde muziek voor films, onder meer "Midnight cowboy" en "Turks fruit" en voor tv-reeksen als "Witse" en "Baantjer". Zijn optreden op Jazz Middelheim was een jaarlijkse klassieker.

In zijn woonplaats Terhulpen wordt een rouwregister geopend in de "Espace Toots". De stad Brussel laat maandagavond om 18 uur als eerbetoon zijn muziek weerklinken op de Grote Markt.

Klara zal de hele week exclusief materiaal rond Toots uitzenden in Klara’s Best of jazz (van maandag tot en met vrijdag, van 23.00 uur tot middernacht) en ook de volgende twee afleveringen van Jazz Middelheim (zondag, 20.00 tot 23.00 uur) staan in het teken van het overlijden van Toots, die zoveel memorabele concerten gaf op Jazz Middelheim.

Klik hier en herbeluister de speciale uitzendingen van Best of Jazz en Jazz Middelheim

Bron: deredactie.be

Toots in 2007 in De Bijloke toen hij de Klara-carrièreprijs in ontvangst nam
Toots in 2007 in De Bijloke toen hij de Klara-carrièreprijs in ontvangst nam

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be

Jazz Middelheim 35 jaar

Jazz Middelheim viert zijn 35e editie, en dat wordt op Klara uitgebreid gevierd. Negen zondagen lang grasduint Bart Cornand, jazzrecensent van Knack, door de rijke geschiedenis van het mooiste jazzfestival van Europa. Met de grootste namen uit de jazzgeschiedenis, de fijnste duetten, en de crème van de Belgische scene. Elke zondagavond van acht tot elf: de schatkist van Jazz Middelheim.

Presentatie: Bart Cornand

Samenstelling: Bart Cornand

Contact: jazzmiddelheim@klara.be