Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tornado raast in Mu.ZEE

Tornado raast in Mu.ZEE Kunst & Cultuur

Tornado, de solotentoonstelling van Pascale Marthine Tayou in Mu.ZEE is een wervelwind van emoties. De Belgisch-Kameroense kunstenaar Tayou brengt verhalen van gisteren en vandaag die inspireren om het morgen anders te doen. Deze tentoonstelling is het sluitstuk van een intense samenwerking met Mu.Zee die in 2018 begon. Medecurator Mieke Mels kwam deze ochtend langs in Espresso.
© VRT rr

Pascale Marthine Tayou - Me as My Mama

Mieke Mels over de expo Tornado van Pascale Marthine Tayou

Pascale Marthine Tayou daagt het museum uit om niet op veilig te spelen maar samen met hem aan de slag te gaan. Mu.ZEE functioneert als een laboratorium, waar een aantal ideeën ruimtelijk kunnen worden uitgetest. Onder het mom beweging te brengen in wat verstard is, doelt de kunstenaar op het activeren van wat hij zelf de ‘gefrustreerde’ museumruimte noemt. Het begrip staat niet alleen voor de fysieke ruimte die dienstdoet als tentoonstellingsplek maar net zo goed voor de mentale ruimte die nodig is om een brug te slaan naar onze samenleving.

Tayou jaagt esthetische ontdekkingen na, waarbij vorm, kleur en licht dienstdoen als ruwe grondstoffen voor nieuwe sculpturen, foto’s, tekeningen, installaties en schilderijen. Tornado brengt een beperkte selectie van bestaande kunstwerken uit het rijke oeuvre van de kunstenaar in dialoog met voornamelijk nieuwe creaties en in situ installaties.Hij observeert, stelt zich kritisch en vooral nieuwsgierig op in zijn queeste naar het universeel menselijke, naar datgene wat ons allemaal bindt.

Bron: Mu.Zee

© Steven Decroos
Pascale Marthine Tayou - The Curtain

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.