Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Trennung. Songs of separation - Carolyn Sampson (sopraan) en Kristian Bezuidenhout (pianoforte)

Trennung. Songs of separation - Carolyn Sampson (sopraan) en Kristian Bezuidenhout (pianoforte)Klassieke muziek, CD

TrennungBIS

Trennung

Wie?
De Britse sopraan Carolyn Sampson en de Zuid-Afrikaanse klavierspeler Kristian Bezuidenhout zijn allebei internationaal stevig gevestigde namen in de muziekwereld. Carolyn Sampson begon haar loopbaan in kringen van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk maar ondertussen zingt ze een breed repertoire met de meest diverse begeleiders en orkesten. Kristian Bezuidenhout, even virtuoos aan het klavecimbel als aan de pianoforte of de moderne piano, bespeelt hier een kopie van een Anton Walter instrument (Wenen, 1805). Hij is ook een veelgevraagd dirigent.

Wat?
Liederen over verlating en scheiding uit de tweede helft van de achttiende eeuw met enigszins bekende liederen van de grote reuzen Wolfgang Amadeus Mozart (o.m. Das Lied der Trennung) en Joseph Haydn (o.m. Arianna a Naxos) maar ook liederen van meesters die ons nu niet veel meer zeggen en die in hun tijd veel bijval kenden, namelijk August Bernhard Valentin Herbing, Friedrich Gottlob Fleischer en Christian Michael Wolff.

Waarom moet je dit horen?
Er vallen wat ontdekkingen te doen op deze plaat. De “vertelling” Montan und Lalage bijvoorbeeld van Herbing is een miniatuuropera: een bewogen episode over twee zeer verliefde zielen die in een schipbreuk terecht komen waarbij hun liefde danig op de proef wordt gesteld. Uiterst charmant zijn de liederen An das Clavier van Wolff en Das Clavier van Fleischer, twee odes aan het klavier, waarin het instrument de vertrouweling wordt van de gekwelde ziel. Carolyn Sampson is een begenadigd verteller die nooit verveelt en alles met een uniek mooie stemkleur en perfecte dictie overbrengt, daarbij gesteund door Kristian Bezuidenhout, een musicus met dezelfde grote klasse. 

Sylvia Broeckaert

Praktisch
Uitvoerders: Carolyn Sampson (sopraan); Kristian Bezuidenhout (pianoforte)
Titel: Trennung
Label: BIS
Catalogusnummer: 2623


 

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.