Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Trilogia Mozart Da Ponte in de Munt: Het einde van de liefde? Of het begin van een nieuw tijdperk?

Trilogia Mozart Da Ponte in de Munt: Het einde van de liefde? Of het begin van een nieuw tijdperk?Blijf verwonderd!

Ze zijn alle drie in première gegaan in de Munt: Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte en Don Giovanni in een gewaagde, overkoepelende enscenering van het Franse regisseursduo Le Lab. Hun werknaam waardig, maakten ze er één groot boeiend experiment van waarin pertinente vragen worden opgeroepen over liefdesrelaties tussen mannen en vrouwen vandaag.
Alessio Arduini als Leporello en Björn Bürger als Don Giovanni Forster

Alessio Arduini als Leporello en Björn Bürger als Don Giovanni

De filosoof Alfonso (uit Cosi fan tutte) is diegene die aan de touwtjes trekt, hij is alom aanwezig op scène in de drie opera’s en zorgt ervoor dat alles in vraag wordt gesteld: het machtsmisbruik in de liefde in Le Nozze, de relativiteit van de idee van die ene ware en de vraag naar genderidentiteit in Cosi, het einde van de romantische liefde in Don Giovanni met als belangrijkste vertegenwoordigers het koppel Donna Anna en Don Ottavio die duidelijk een open maar sterke relatie hebben. De parallellen tussen personages uit de drie opera’s zijn goed gezien en worden bijvoorbeeld vertaald in gedeelde aria’s zoals de aria van Guglielmo in Cosi fan Tutte: “Donne mie le fate a tanti”. De twijfel aan de relationele trouw van de vrouwen wordt daarin gedeeld met de vrouw-onvriendelijke Don Giovanni en met de cynische Don Alfonso die ook enkele muzikale zinnen uit de aria vertolken.
Maar zoals dat wel vaker gaat bij boeiende experimenten, zijn we er toch nog niet helemaal. De regisseurs overstelpen het publiek met een veelheid aan beelden in video’s die de gelijklopende gebeurtenissen tonen in de andere opera’s of met scènes daaruit die zich dan tegelijkertijd afspelen in diverse ruimtes van het grote flatgebouw waarin de trilogie is gesitueerd. Wanneer een personage zoals Don Ottavio zijn liefde uitzingt voor Donna Anna in de aria “Il mio tesoro” en alle actie op het toneel of de videoschermen wordt stilgelegd, besef je nog maar eens dat minder vaak meer is. Ook het overdreven Metoo-gedoe of de langdradige sexspelletjes in de nachtclub van Don Giovanni zijn een wat al te nadrukkelijke anekdotiek in wat ze willen vertellen met hun actuele versie van de trilogie.
In de solistische bezetting is de grote uitschieter bariton Alessio Arduini die er plots werd bij gehaald toen de voorziene bariton Robert Gleadow verstek moest geven. Arduini zet een vocaal superieure Figaro en Leporello neer. Lenneke Ruiten incarneert vooral de rol van Fiordiligi en tenor Juan Francisco Gatell zorgt voor de meest ontroerende momenten als Ferrando en Don Ottavio. Bariton Björn Bürger is een troeblerende Don Giovanni en Conte Almaviva, sopraan Simona Saturova een kwetsbare Contessa en onverwacht sterke Donna Anna. Hartendief is de mezzosopraan Ginger Costa-Jackson als Cherubino die ook als Dorabella zorgt voor een mooie symbiose met de Fiordiligi van Lenneke ruiten. Dirigent Antonello Manacorda is misschien wel diegene die het standbeeld verdiend in deze productie om dit alles samen te houden en toch diepgang en finesse uit de partituur te halen.

Sylvia in gesprek met Clara over de Trilogia

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.