Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Trio: New Minds on the Block

Trio: New Minds on the BlockBlijf verwonderd!

Vanaf zaterdag 24 september maakt Werner Trio 5 uitzendingen van 'Trio' met jonge Vlaamse onderzoekers.
Foto van Werner Trio

Werner Trio

In samenwerking met de Jonge Academie, de kern van jonge wetenschappers in de schoot van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Op de schouders van de wetenschappelijke reuzen die hen voorafgingen, uit nieuwsgierigheid, en vanuit de menselijke drang om te overleven, gaan generatie na generatie scherpe geesten, in samenspraak en concurrentie met elkaar, met engelengeduld of intellectuele branie, steeds weer in nieuwe sociale en politieke contexten, op zoek naar steeds betrouwbaarder kennis. Kennis, die onze loutere nieuwsgierigheid bevredigt, en/of onze ecologische flexibiliteit verbetert. Werner Trio spreekt met tien jonge Vlaamse wetenschappers over hun passie en visie, hun onderzoek en de resultaten ervan, en de arbeidsomstandigheden waarin ze mogen/moeten werken, in een reeks van vijf thematische uitzendingen die draaien om diepe filosofische vragen.

Logo Jonge Academie
Jonge Academie

24/09 Wat is de mens?

'Ik zoek een mens' was het adagium van Diogenes. Werner Trio doet het over met filosoof Pieter Adriaens (KUL, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte) en evolutiebioloog Stefan Van Dongen (UA). Adriaens is o.m. co-auteur van het boek over homoseksualiteit 'Born this way' (Lannoo Campus). Hij onderzoekt de geschiedenis van de psychiatrie, seksuologie en evolutiebiologie.
Het devies van Stefan Van Dongen luidt: zonder statistiek, geen inzicht in de evolutie. Hij onderzoekt, bijvoorbeeld, hoe de partnerkeuze bij mensen te verklaren is vanuit onze lange maar recente evolutionaire geschiedenis , of hoe genetische en omgevingsfactoren de groei van kinderen kunnen verstoren.

01/10 Hoe doet de mens kennis op?
'Was kann ich wissen?' was de eerste vraag van Immanuel Kant. Werner Trio stelt de vraag aan toegepast wiskundige Giovanni Samaey (KUL) en Inez Germeys (KUL), psycholoog en hoogleraar Contextuele Psychiatrie Samaey is o.m. co-auteur van ' X-Factor, 20 verhalen over de onzichtbare kracht van wiskunde' (Pelckmans Pro). Hij zoekt naar wiskundige methodes om de wereld de leren kennen, daar waar je geen experimenten kan (praktische bezwaren) of mag (ethische bezwaren) doen. Germeys bestudeert psychiatrische patiënten in hun dagelijkse leven, en komt tot opzienbarende conclusies over onze zelfkennis en -waardering.

08/10 Hoe ziet onze biotoop eruit?
'Quis hic locus, quae regio, quae mundi plaga?' vroeg Seneca's Razende Hercules. Werner Trio bespreekt de wereld waarin we geworpen zijn met bio-informaticus en voorvechter van open source Lennart Martens (VIB, UGent) en deeltjesfysicus Jorgen D'Hondt (VUB, CERN), Young Scientist van het World Economic Forum 2013. Martens leidt een groep van 22 bio-informatici. Hun software, die dient om celonderzoek te doen, staat vrijelijk online. D'Hondt zit de Raad van Bestuur voor van de Large Hadron Collider van CERN. Hij zoekt naar de kleinste bouwstenen van de materie en wordt alom geprezen als wetenschapscommunicator.

15/10 Hoe drukt de mens zich uit?
We beperken ons niet tot 'words, words, words' om onze Sitz im Leben inzichtelijk te maken voor anderen. Werner Trio spreekt erover met kunstwetenschapper Koenraad Jonckheere (UGent) en linguïste Dorien Van de Mieroop (KUL). Jonckheere doceert Renaissance- en Barokkunst. Hij onderzoekt de economische, maatschappelijke en emotionele impact van kunst in de tijd van Brueghel en Rubens. Hij was o.m. curator van de Coxcie-tentoonstelling in Museum M in Leuven, 2013, en is hoofdredacteur van het Corpus Rubenianum.” Van de Mieroops centrale vraag is: hoe construeren we onze identiteit in gesproken taal? Ze analyseert daartoe o.m. functioneringsgesprekken en speeches, maar ook markante levensverhalen over WOII.

22/10 Hoe ziet de toekomst van de mens en zijn biotoop er uit?
'Let us assume—and unhappily it is a large assumption—that the nations can agree to live in peace. In this event mankind will be free to devote all its energy and skill to the solution of its other major problems.' Dat schreef Aldous Huxley in 1950 in een bespiegeling over het jaar 2000. Werner Trio gaat uit van diezelfde aanname, in gesprek met robotspecialist Bram Vanderborght (VUB) en ir. Liesbet Geris (Uni Luik). Vanderborght gaat ervan uit dat robots binnenkort even alomtegenwoordig zullen zijn als computers nu. Aan de VUB werkt hij aan de ontwikkeling van zorgrobots. Sociale robots --met emoties en gebaren-- kunnen assisteren bij de therapie van autistische kinderen. En exoskeletten helpen gehandicapte mensen stappen. Liesbet Geris houdt zich bezig met 'in silico geneeskunde' (medische computermodellen) en het maken van nieuwe weefsels en organen (weefselengineering). Zij is voorzitter van de Jonge Academie.

Trio

Werner Trio ging tot de zomer van 2018 in trio met twee gasten over wat goed of fout loopt en beter kan in de wereld van vandaag. Vanaf september 2018 verschoof Werner Trio naar de vrijdagavond en ging het programma 'Vrijdag' van start.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Marc Vandemoortele en Werner Trio

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via trio@klara.be

Een aantal afleveringen van Trio kan nog steeds gedownload worden als podcast.