Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Trio Wanderer - Dvorak - Pianotrio's

Trio Wanderer - Dvorak - Pianotrio'sKlassieke muziek, CD

UItvoerders: Trio Wanderer. Label: harmonia mundi HMM 902248.
Hoes van de Dvorak-cd van Trio Wanderer

Trio Wanderer

Programma: Antonin Dvorak: Pianotrio nr.4 in e op.90 Dumky – Pianotrio nr.3 in f op.65.

Precies dertig (!) jaar geleden besloten drie studenten aan het Parijse conservatorium een pianotrio op te richten: het Trio Wanderer. Nu, in 2017, behoort dit ensemble, en dat al een hele tijd, tot de absolute wereldtop in de wereld van de kamermuziek.

Op een van hun eerste cd’s bij Sony brachten ze al het Dumky-trio van Dvorak, toen nog gekoppeld met het trio van Smetana. Voor deze nieuwe jubileumuitgave wilden ze dat Dumky-trio van Dvorak, een componist die ze al hun hele carrière aan het hart drukken, graag nog eens overdoen.

Antonin Dvorak componeerde veel kamermuziek, waaronder zes pianotrio’s, waarvan er helaas maar vier bewaard bleven. Hij voltooide zijn vierde en laatste trio, het zogeheten Dumky-trio in 1891. Het werk is een aaneenrijging van zes dumky (het meervoud van dumka): een muziekvorm die evolueerde van een bedachtzaam, dromerig stuk, verwant met de Duitse Träumerei en de ballade, naar een populair, Slavisch volkslied, met plots opduikende, behoorlijk levendige passages. Het andere werk op deze cd, het derde pianotrio uit 1883, baadt in een heel andere, meer melancholische en sombere sfeer. Dvorak schreef het in een periode van rouw om de dood van zijn geliefde moeder. Maar het is een meesterlijk opgebouwd werk, waarin je de invloed van de grote Brahms duidelijk bespeurt.

Dit is dus muziek die de leden van het Trio Wanderer al drie decennia uitvoeren, maar van routine is hier absoluut geen sprake, wel integendeel. Je hoort een grote vreugde en passie, en een onvoorwaardelijke inzet in deze uitvoeringen. Deze drie heren zijn allen absolute meesters op hun instrument, en na al die jaren voelen ze elkaar natuurlijk ook perfect aan: wat een beheersing, wat een klankcultuur, wat een onberispelijk evenwicht hebben ze bereikt. De opname, gemaakt in de Teldex Studio in Berlijn, is al even perfect.

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel