Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Tsjech Lukas Vondracek maakt favorietenrol waar

Tsjech Lukas Vondracek maakt favorietenrol waarKlassieke muziek

De Tsjechische pianist Lukáš Vondrácek heeft de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano gewonnen. Vondrácek overtuigde de jury met het derde concerto van Rachmaninov. Het podium van de prestigieuze muziekwedstrijd wordt vervolledigd door twee Amerikanen: Henry Kramer en Alexander Beyer.
Foto van Lukáš Vondrácek

Lukáš Vondrácek. (c) VRT

Juryvoorzitter Arie van Lysebeth heeft het palmares van de wedstrijd even na middernacht bekendgemaakt in Bozar in Brussel.
 
De Tsjechische pianist Lukáš Vondrácek heeft de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 in ontvangst genomen in Bozar in Brussel. Vondrácek overtuigde de jury afgelopen donderdag met een indrukwekkende vertolking van het derde concerto van Sergej Rachmaninov.
 
"Het gaat niet over mij maar over de muziek"

Vondrácek was bijzonder bescheiden nadat hij zijn onderscheiding in ontvangst had genomen. "Ik ben heel dankbaar met de overwinning, maar het gaat hier bovenal over de muziek. Het waren stuk voor stuk indrukwekkende muzikanten die allemaal de overwinning verdienen. Ik dank iedereen, mijn collega's en het fantastische Belgische publiek", klonkt het.

Donderdag kreeg de pianist een staande ovatie na afloop van het concert. Zowel koningin Mathilde als Jef Neve werden tot tranen toe bewogen na het optreden van Vondrácek. De pianist werd door heel wat kenners getipt als winnaar van de wedstrijd en die favorietenrol heeft hij ook waargemaakt. Hij won ook de prijs van de kijkers van Canvas en de luisteraars van Klara.

Finalisten die op de laatste van de zes finaleavonden van de muziekwedstrijd optreden, eindigen dikwijls in de hoogste regionen. De Amerikaanse pianist Henry Kramer eindigde enkele uren na zijn optreden als twaalfde en laatste finalist op de tweede plaats.

Het podium wordt vervolledigd door nog een Amerikaan. Alexander Beyer mocht de derde prijs in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter Arie van Lysebeth.

Rachmaninov boven deze editie

Een opvallende vaststelling is dat concerto n.3 van Sergej Rachmaninov de pianisten geen windeieren hebben gelegd op de voorbije editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. Zowel de winnaar als de pianisten op plaats drie en vier (Chi Ho Han) kozen voor het concerto van de componist.

De top zes wordt vervolledigd door de Kroaat Aljoša Jurinić op de vijfde plaats en de Italiaan Alberto Ferro. De andere zes laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd werden in alfabetische volgorde op het podium geroepen.

Volgend jaar vindt de eerste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Cello plaats. De komende editie voor piano vindt over vier jaar plaats.

Bron: deredactie.be

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be