Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Turangalîla in Klara Live

Turangalîla in Klara LiveKlassieke muziek

In de aanloop naar de Karel Goeyvaerts herdenking in Late Night deze week programmeert Klara Live de Turangalîla Symfonie van Olivier Messiaen. Goeyvaerts maakte eind jaren veertig deel uit van de beroemde analyseklas van Olivier Messiaen, en bestudeerde daar ondermeer deze partituur.
Olivier Messiaen

Olivier Messiaen

Eind jaren veertig van vorige eeuw schreef de Franse componist Olivier Messiaen zijn monumentale Turangalîla Symfonie. Het was een opdracht van het Boston Symphony Orchestra en Serge Koussevitzky, maar voor de première op 2 december 1949 werd een zieke Koussevitzky vervangen door de piepjonge Leonard Bernstein.
De symfonie duurt zo’n 80 minuten, is in tien delen en vraagt om een groot orkest met meer dan 100 musici, waaronder een pak slagwerkers: de Belgische musicoloog Harry Halbreich vergeleek de Turangalîla symfonie ooit met een enorme bergketen. Er zijn ook twee solopartijen : piano en ondes martenot.
Het werk maakt deel uit van wat Messiaens ‘Tristantrilogie’ wordt genoemd: samen met de liederencyclus Harawi en het koorwerk Cinq Rechants liet Messiaen zich voor deze werken inspireren door het liefdesverhaal van Tristan en Isolde. De titel ‘Turangalîla’ kwam pas later en verwijst naar twee woorden uit het Sanskriet: turanga betekent ‘de snelheid van een galopperend paard’ en lîla betekent ‘spel’, meerbepaald het spel van de goden bij het creëren van de wereld. Messiaen zelfde noemde de Turangalîla symfonie een ‘liefdeslied, een hymne van vreugde, een vreugde die bovenmenselijk is, overvloedig, verblindend, grenzeloos’.
De Turangalîla Symfonie is een hoogst originele, kleurrijke partituur met tal van invloeden en inspiratiebronnen: er zitten echo’s in van Indiase tala’s, Balinese percussie-ostinato’s, vogelgeluiden, en Peruviaanse volksmuziek. In Klara Live hoort u vanavond een uitvoering door het BBC Symphony orchestra onder leiding van Sakari Oramo; solisten zijn pianist Steven Osborne en Cynthia Miller, ondes martenot.